Vozači „trkači“ smirili strasti u Sarajevu

Napišite komentar

radar stupska petljaNa području Kantona Sarajevo postavljeno je devet stacionarnih radara, od kojih je sedam stalno aktivno i koji mjere prekoračenje brzine i prelaske vozila na crveno svjetlo.

Ipak, to ne spriječava sarajevske „trkače“ ili ljubitelje brzine da „stisnu gas“, zbog čega je od početka godine zabilježeno nekoliko rekordnih brzina na ulicama Sarajeva, prenosi „Faktor“.

Kao po pravilu, dolaskom lijepog vremena i prvih sunčanih dana, na sarajevske ulice izlaze motociklisti, te je tako apsolutni rekorder u brzoj vožnji, kojeg su „uhvatili“ radari ove godine u Sarajevu, motociklista koji je vozio brzinom od 182 kilometra na sat!

Njegovu brzinu radar je zabilježio 9. aprila u Ulici Džemala Bijedića i to „u po' bijela dana“, tačnije u 13.50 časova, i to na mjestu gdje je dozvoljena brzina kretanja 60 km/h.

Trkači „smirili strasti“:

Sljedeća dva rekorda zabilježena su na autoputu A-1 Visoko - Sarajevo u Malešićima i oba puta su u pitanju bili automobili marke „Audi“.

Prvi „Audi“ u prekoračenju brzine snimljen je 30. aprila u 16.42 i kretao se brzinom od 173 kilometra na sat, a drugi je 3. avgusta oko pola sata prije „proletio“ brzinom odo 181 km/h.

Saobraćajni znak na ovom dijelu autoputa pokazuje ograničenje brzine kretanja od 110 kilometara na sat.

Prema statističkim podacima, „trkači“ su 2017. godine malo „smirili strasti“ u odnosu na prethodnu godinu.

Prošle, 2016. godine, apsolutni rekord na sarajevskim ulicama držali su motocikli. Prvi je zabilježen 31. marta u 12.07 u Ulici Džemala Bijedića, a motociklista je vozio brzinom od čak 203 kilometra na sat.

Sljedeća dva rekordera u brzini „uhvaćena“ su u Ulici Kurta Šorka. Radar je 14. maja u 13.41 zabilježio brzinu kretanja od 195 kilometara na sat, a istom brzinom vozio je i motociklista kojeg je radar snimio 15. juna oko sat i po iza ponoći.

U sva tri slučaja, maksimalna dozvoljena brzina kretanja bila je 60 kilometara na sat.

Prema riječima Suvade Kuldije, portparola MUP Kantona Sarajevo, radari na ovim lokacijama postavljeni su radi povećanja stepena bezbjednosti.stacionirani radar

„Ovo su pojedinačni slučajevi prekoračenja brzine koje smo izdvojili. U posljednje vrijeme su pojačane kontrole saobraćaja. Policija je prisutna na terenu i kolege su 24 sata tu kako bi se zaštitila lična i imovinska bezbjednost građana. Osim toga, poboljšala se i svijest građana o bezbjednosti u saobraćaju, te situacija ide nabolje“, rekla je Kuldija, te dodala da je u svemu najvažnija saradnja građana i policije.

U Ulici Zmaja od Bosne postavljena su dva radara i to jedan iz smijera Tehničke škole prema Pofalićima, neposredno prije ulaza u kampus Univerziteta u Sarajevu, a drugi iz smijera "Socijalnog" prema Pofalićima u blizini Ekonomske škole.

Veće kazne za prekoračenje brzine

Dva radara se nalaze i na Bulevaru Meše Selimovića, i to jedan iz smijera GRAS prema Otoci, neposredno prije raskrsnice kod mosta Otoka, a drugi prema Nedžarićima, prije skretanja za RTV Dom.

Zatim, prema Ilidži, ispod Stupske petlje u ulicama Džemala Bijedića i Kurta Schorka na dijelu kod Aerodromskog naselja (mjerenje brzine u oba smijera), u Binježevu na putu M-18 (takođe mijerenje brzine u oba smijera) i na autoputu A-1, Podlugovi – Jošanica, lokalitet Malešići, područje opštine Ilijaš (dva kućišta i mjerenje brzine u oba smijera).

Novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH stupio je na snagu u februaru ove godine, te je donio i veće kazne za prekoračenje brzine.

Za prekoračenje brzine za više od 30 km/h ranija kazna iznosila je od 100 do 300 maraka, dok je novim zakonom povećana na iznos od 400 do 1.000 KM.

Umjesto ranijih 50 maraka, kazne za prekoračenje brzine između 20 i 30 km/h, za ovaj prekršaj kazna sada iznosi od 100 do 300 KM, dok je za prekoračenje brzine između 10 i 20 km/h previđena kazna od 50 KM.

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh