Ustoličenje novoimenovanog mitropolita Hrizostoma 2. i 3. septembra

Napišite komentar

mitropolit hrizostomNovoimenovani mitropolit dabrobosanski Hrizostom biće ustoličen 2. septembra na Sokocu i dan kasnije u Sarajevu.

Radi se o istorijskim datumima za eparhiju, što je rekao i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, koji je pozvao sve građane da svečano dočekaju i prisustvuju ustoličenju mitripolita Hrizostoma.

Mitropolit Hrizostom Jević na čelu dabrobosanske mitropolije naslijediće blaženopočivšeg mitropolita Nikolaja, koji je ovu mitropoliju vodio od 1992. godine do 27. oktobra 2015. godine, kada se upokojio u Gospodu.

Hrizostom je rođen 4. marta 1952. godine u Vođenici kod Bosanskog Petrovca, a prije dolaska na čelo mitropolije dabrobosanske, u periodu od 2013. do 2017. godine bio je episkop zvorničko-tuzlanski, gdje je došao umjesto razriješenog episkopa Kačavende.

U periodu od 4.8.1991. godine do 1.6.2013. godine nalazio se na čelu episkopa bihaćko-petrovačkog.

Hrizostom (kršteno ime Rajko) Jević je završio bogosloviju u manastiru Krka, gdje se i zamonašio 20.9.1971. godine. Nedjelju dana kasnije, rukopoložen je u čin jeriđakona, a dvije godine kasnije u čin jeromonaha.

Radio je kao sekretar episkopa dalmatinskog Stefana (Boce) i crkvenog suda. Studirao je bogosloviju na Aristotelovom univerzitetu u Solun od 1976. do 1980. Godine, akda je diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

U periodu od 1981. do 1991. godine radio je kao profesor i vaspitač u bogosloviji Sveta Tri Jerarha u manastiru Krki.

Dana 13.9.1995. godine protjeran je od strane muslimanskih snaga Alije Izetbegovića iz svoje rezidencije u Ključu, a 10. oktobra iste godine je protjeran i sa teritorije svoje eparhije.

Na tu eparhiju se vraća po potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, gdje je privremeno boravio u manastiru Klisini u Šipovu, da bi u jesen 2002. godine vratio se u sjedište u Bosanski Petrovac.

Mitropolit Hrizostom tečno govori grčki jezik, a služi se ruskim i francuskim.

Sabor Srpske pravoslavne crkve 24.5.2017. godine je donio odluku da se dosadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom imenuje za mitropolita dabrobosanskog.

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh