Menu
A+ A A-

Institut za nestala lica ostaje u haosu

  • Objavio:   Redakcija

institut za nestala lica sastanakPredstavnici Republičkog odbora porodica zarobljenih boraca i nestalih civila, Instituta za nestala lica BiH i Međunarodne komisije za nestale (ICMP) nisu juče u Banjaluci uspjeli da se dogovore o načinu rada i reorganizaciji Instituta za nestala lica.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović kaže da se predstavnici Instituta za nestala lica i ICMP-a nisu saglasili sa zaključcima Republičkog odbora.

„Prvi zaključak je da što prije bude završena reforma Instituta za nestala lica. Drugi zaključak je da u reformi bude definisana uloga entitetskih vlasti u Institutu za nestala lica. Treći zaključak je da s ciljem ubrzanja ekshumacija u taj proces budu uključena entitetska tužilaštva. Četvrti zaključak je uslovni, a glasi da u Kolegijum direktora Instituta za nestala lica ne mogu biti izabrani sadašnji član Amor Mašović i šef Područne kancelarije Instituta u Bihaću Mujo Begić. Peti zaključak je da privremeni Upravni odbor Instituta, zbog prekoračenih rokova i potrebe postavljanja uslova iskustva i poznavanja procesa traženja nestalih, poništi konkurs za članove Kolegijuma direktora i raspiše novi“, rekao je Mitrović.

On je istakao da Mašović i Begić rade jednostrano i da ih ne zanima potraga za nestalim Srbima.

„Mašović instrumentalizuje žrtve rata i favorizuje samo bošnjačke, dok srpske zanemaruje. Begić je profesionalno vrijeme koristio da piše pamflet u formi knjige sa sadržajem o navodnom genocidu nad Bošnjacima u Krajini. On čak nije prisustvovao ni ekshumaciji tijela osam vojnika i civila u kasarni „Adil Bešlić“ u Bihaću gdje je za vrijeme rata bio pomoćnik komandanta“, kaže Mitrović.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je potpuno saglasan sa zaključcima.

„Formiran je privremeni Upravni odbor koji je nelegalan i nelegitiman i sad treba da budu imenovani članovi Kolegijuma direktora koji su očigledno politički podobni. Svi rokovi za to su probijeni, ali su koverte otvorene i konkurs nije poništen. Članovi privremenog Upravnog odbora Instituta za nestala lica krenuli su u kršenje zakona i sporazuma i tu ima elemenata krivične odgovornosti“, kaže Kojić i dodaje da je Mašović u direktnom sukobu interesa na osnovu odredbi Zakona o nestalim licima BiH, jer je delegat u ime SDA u Parlamentu FBiH.

Član privremenog Upravnog odbora Instituta za nestala lica Momo Škiljević rekao je da su koverte s prijavljenima na konkurs za članove Kolegijuma direktora otvorene i da su intervjui zakazani za 22. avgust, a da svako ko smatra da je to nelegalno ima pravo da pokrene proceduru poništavanja konkursa. Predstavnici ICMP-a nisu prisustvovali konferenciji za novinare uz obrazloženje da za to nemaju ovlašćenje.

Bježanje od odgovornosti

Milorad Kojić kaže da tri predstavnika u Upravnom odboru Instituta za nestala lica imenuje ICMP.

„Oni su kreatori procesa traženja nestalih lica u BiH, ali bježe od bilo kakve odgovornosti. Ni predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH ne žele dati odgovore na pitanje zašto se godinu ništa ne dešava u Institutu, a reforma te institucije je ključno pitanje. Na današnji sastanak nije došao zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Predrag Jović iako je pozvan“, rekao je Kojić.

 

nazad na vrh

Republika Srpska

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com