Menu
A+ A A-

Savčić uručio odlikovanja porodicama 28 poginulih boraca

  • Objavio:   Miljan Rasevic

savcic odlikovanje romanija sarsPredsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić, povodom obilježavanja Dana manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, uručio je 28 posthumnih odlikovanja porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

Savčić ja rekao da je razlog uručivanja posthumnih medalja porodicama poginulih boraca zapravo potreba da se i na taj način oda priznanje vojnicima koji su podnijeli najveću žrtvu, odnosno dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske.

„Poznato je da je u našem odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo preko 23.000 boraca Vojske Republike Srpske, dio boraca je odlikovan u samom ratu, a dio nije. Zbog toga smo smatrali da je potrebno i normalno, kao znak zahvalnosti, da sve naše borce posthumno odlikujemo i mi to činimo već treću godinu zaredom“, rekao je Savčić novinarima.

On je dodao da Boračka organizacija Republike Srpske pokreće inicijativu i podnose je u Kabinetu predsjednika Srpske, a on je uglavnom prihvati i odlikuje određen broj boraca Vojske Republike Srpske povodom slave vojske.

„Odlikovanja i medalje za vojne zasluge su nešto što je izuzetno cijenjeno u srpskom narodu i već treću godinu to nailazi na pozitivan odjek. Mi ćemo nastaviti sa tom praksom, dok u potpunosti ne izmirimo i taj dio obaveza prema porodicama poginulih boraca“, naveo je Savčić.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica ukazao je na važnost današnjeg obilježavanja Dana hrama Svetog velikomučenika Georgija, te istakao da se 11. avgusta 1990. godine na Romaniji i Glasincu okupio srpski narod i formirao „Pokret srpskog naroda“.

„Na inicijativu blaženopočivšeg mitropolita Nikolaja i jednog oca poginulog borca, koji donirao zemljište za izgradnju ovog hrama, 1996. godine smo osvetili zemljište, a 1997. smo uradili temelje hrama“, kaže Bjelica.

On dodaje da je nakon pauze od nekoliko godina gradnja crkve počela 2001. godine, da bi već godinu dana kasnije crkva bila osvećena. savcic odlikovanje romanija 1 sars

„Ploče sa imenima poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa Sarajevsko-romanijske regije su osveštane 2004. godine, a 2005. hram je proglašen manastirom“, istakao je Bjelica.

Bjelica navodi da se od tada, odlukom Arhijerejskog sabora i Njegovog preosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, 11. avgust proglašen za Dan manastira.

Prema njegovim riječima, Dan manastira se obilježava dva dana. Prvi dan je uvijek posvećen mladima, dok drugi dan je u duhu same svečanosti, predstavljanja domaće kuhinje sa ovog područja, izložba ručnih radova, meda i ljekobilja, a u toku same svečenosti nastupaju izvorne grupe, guslari i pjesnici.

Bjelica ističe je ovaj sveti hram Svetog velikomučenika Georgija zapravo pečat Republike Srpske i da je njega izgradio narod, kako od dobrovoljnih priloga, tako i učestvovanjem lokalnih i državnih privrednika, pojedinaca, grupa i udruženja.

„Nismo smjeli da zaboravimo naše istaknute ličnosti iz istorije, hajduke, pripadnike „Mlade Bosne“, solunske dobrovoljce, učesnike balkanskih ratova od 1912. do 1918. godine i pripadnike Ravnogorskog pokreta  čija imena su upisana na spomen pločama u Spomen kapeli, koja se nalazi u porti hrama“, dodaje je načelnik opštine Sokolac.

Posthumno odlikovanje za svog ujaka Zorana Šućura danas je došla da preuzme Danijela Zeković koja je novinarima rekla da taj orden ustvari orden za sve borce koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu i zahvalila se njima što danas imamo Republiku Srpsku.

Zoran je poginuo 1993. godine na prvoj borbenoj liniji u sarajevskom naselju Nedžarići.

dan manastira sokolica litija sarsNastojatelj manastira Svetog velikomučenika Georgija arhimandrit Andrej istakao je da je 11. avgust itekako važan datum, prevashodno za ovaj manastir.

„Svi važni događaji važni desili su se 10. i 11. avgusta, kako osvećenjem hrama, tako i proglašenjem manastira. Romanija je uvek bila opevana, mnogo se o njoj pisalo, mnogi su njom hodili i prolazili, ali ova svetinja i ovaj hram ljubavi čija su imena ovde upisana, je ukrasio i opisao ovu goru Romaniju da se i dalje u njoj okupljamo“, naveo je arhimandrit Andrej.

On je poželio da se još dugo godina narod ovdje okuplja i da Romanija bude jedno saborište, kako od službe koja se uvijek služi, tako i tokom dva dana koliko se Dan manastira svake godine obilježava.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je poginule borce "Medaljom zasluga za narod" povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, a na inicijativu Boračke organizacije Srpske.

Odlikovanja su uručena porodicama poginulih iz opština Sokolac, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Pale.

Gosti današnje proslave Dana manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji bili su ministar spoljne trogine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

 

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Radio Sa-RS