Menu
A+ A A-

Opozicija u Srpskoj podržala donošenje deklaracije o opstanku Srba

  • Objavio:   Redakcija

dodik vucic 2017Predsjednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik dobili su podršku opozicije u Republici Srpskoj za donošenje zajedničke deklaracije o opstanku Srba, ali od njih očekuju da njome, prije svega, definišu na koji način će zadržati mlade na ovim prostorima.

Upravo je to, po mišljenju opozicije u Srpskoj, ključni problem koji prijeti nestanku Srba, zbog čega od dvojice predsjednika očekuju da „realno sagledaju u kakvoj situaciji se nalazi srpski narod“.

„Ovdje je osnovno pitanje kako zaustaviti ljude da ne napuštaju Srpsku, jer Srbe sa ovih prostora ne može protjerati niko, nego Vlada Republike Srpske sa ovakvom politikom koju vodi. Nije 20.700 osnovaca manje u Republici Srpskoj zahvaljujući politici Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, već isključivo zahvaljujući politici aktuelne vlasti u Srpskoj. Sama deklaracija može biti široko postavljena, ali se s njom neće ništa postići ako Vlada Republike Srpske ne bude napravila neku vrstu akcionog plana da bi je sprovela“, kaže za „EuroBlic“ lider SDS, najjače opozicione stranke u Srpskoj, Vukota Govedarica.

Specijalne veze Srbije i Srpske

Budući da je, kaže, shvatio da će se tekst deklaracije kreirati na institucionalnom nivou, odnosno da će to biti zadatak dvojice predsjednika, Govedarica ne očekuje da će u taj posao biti uključena i opozicija.

„Nisam shvatio da bi neko iz opozicije bio pozvan da u tome učestvuje. U svakom slučaju, zvanična Banjaluka i Beograd trebalo bi da imaju saradnju, bez obzira na to ko bio u toj zvaničnoj Banjaluci i Beogradu. To je dokument koji treba da proistekne iz specijalnih i paralelnih veza Srpske i Srbije“, smatra Govedarica.

Potpredsjednik NDP Zdravko Krsmanović, međutim, ocjenjuje da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne može imati ekskluzivno pravo u kreiranju tog dokumenta u ime Republike Srpske, već da u svemu treba učestvovati i opozicija.

„Pobjeda na izborima sa razlikom od 1,5 odsto ne daje mu za pravo da se ponaša kao apsolutista i kao čovjek koji ima monopol na dešavanja koja su od zajedničkog interesa. Opozicija u Republici Srpskoj je vlast na nivou BiH i mora biti uključena u izradu tog akta. To nije akt dnevne politike, već dugoročnog procesa“, ističe Krsmanović.

Strateško djelovanjevukota govedarica sds 2017

Lider PDP Branislav Borenović kaže da najave, prije svega, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o strateškom definisanju položaja Srba u regionu „idu u dobrom pravcu“, zbog čega je spreman da u tome učestvuje.

„Na bazi njegovih poruka, koje su poruke mira i uvažavanja regionalne saradnje, mislim da Srbi u regionu mogu definisati određeno strateško djelovanje i sa te strane smo spremni da sa Vučićem definišemo strateško djelovanje“, rekao je Borenović, izbjegavajući odgovor na pitanje da li je na to spreman i sa Miloradom Dodikom.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će Beograd i Banjaluka uskoro formirati timove stručnjaka koji će sačiniti tekst zajedničke deklaracije Srbije i Srpske o djelovanju za opstanak Srba.

U deklaraciji će, prema njegovim riječima, biti navedeni svi važni elementi i aktivnosti koje bi trebalo sprovesti kako bi se održala srpska nacija, povećao njen državni kapacitet i zaštitile sve srpske zajednice, bez obzira na to gdje se nalazile.

Očuvanje srpskog jezika i kulture

Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković izjavio je za RTS da je cilj najavljene deklaracije Srbije i Republike Srpske očuvanje srpskog jezika i kulture. Selaković je rekao da srpski narod ima pravo da traži mjesto opstanka u globalnom svijetu, dodajući da će biti predložene mjere koje će pomoći da se sačuvaju jezik, pismo i identitet.

On smatra da opasnost, kojoj su izloženi srpski jezik i kultura, nije samo u generacijama Srba koji su u rasejanju, već je to vidljivo i u okruženju, na teritorijama na kojima Srbi žive vijekovima, a na kojima su ugroženi jezik i opstanak.

 

nazad na vrh

Republika Srpska

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com