Na bolovanju mjesečno 3.900 radnika

Napišite komentar

doktor piseSvakoga mjeseca zaključno sa junom ove godine na bolovanju dužem od 30 dana bilo je 3.900 radnika, što je za oko 400 radnika više u poređenju sa istim periodom lani, a razlozi odsustva sa radnog mjesta mahom su bila trovanja, povrede, tumori, te trudnoća i porodiljsko.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za pola 2017. godine bilježi rast broja radnika na bolovanju dužem od mjesec. Za razliku od prošle godine, ove je na dužim bolovanjima bilo mjesečno oko 400 radnika više.

„Najčešći uzroci bolovanja su povrede i trovanja, zatim slijede bolesti mišićno-koštanog sistema, tumori, trudnoća, porodiljsko, te bolesti sistema krvotoka“, naveli su u Fondu i dodali da navedene grupe oboljenja čine oko 70 odsto uzroka bolovanja.

Analize Fonda pokazale su da se struktura zdravstvenih uzroka izostanka s posla nije značajnije mijenjala.

Dodaju i da procenat bolovanja od 2,3 odsto u odnosu na ukupan broj radnika spada u nisku zastupljenost bolovanja.

„To znači da su od 100 radnika dva odsutna s posla zbog bolesti, a broj izgubljenih radnih dana zbog bolovanja lani je po zaposlenom iznosio 7,2 dana“,  rekli su u Fondu.

 Trošak za bolovanja duža od mjesec, koja idu na teret Fonda, u prvoj polovini ove godine iznosio je 5,2 miliona KM.

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Miodrag Femić kaže da je očigledno da sve više radnika obolijeva, pogotovo od najtežih bolesti.

„Uslovi rada su sve teži, mlada radna snaga odlazi iz zemlje u velikom procentu, pa ne čudi što se povećava broj ljudi na bolovanjima“, rekao je Femić.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dejan Mijić ističe da poslodavci koji drže do svojih preduzeća i zaposlenih nemaju problem sa trudničkim i porodiljskim bolovanjima, jer je to sasvim normalna situacija.

Lažna bolovanja

Dejan Mijić kaže da poslodavcima najteže padaju lažna bolovanja.

„Uvjeren sam da se ljekarske komisije neće složiti s pojmom lažnih bolovanja, ali nemoguće je da neko bude sposoban da radi u privatnoj firmi, gdje je registrovan na dva sata, a da se istovremeno vodi na bolovanju u firmi gdje je stalno zaposlen, a takvih slučajeva je sve više“, rekao je Mijić.

Ističe da su svi pozivi poslodavaca za reviziju takvih izostanaka s posla bili uzaludni, te da komisija nikome nije osporila bolovanja za koja su poslodavci sumnjali da su lažna.

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh