Marina Avram: Master studije ili profesionalizam u Evropi

Napišite komentar

marina avram odbojkasica1Odbojkašica iz Istočnog Sarajeva, Marina Avram, već duži period boravi u Arkanzasu gdje studira na Litl Rok koledžu, istovremeno igrajući za odbojkaški tim ovog koledža.

Sve više sportista iz Istočnog Sarajeva i Republike Srpske odlučuje da školovanje i igranje nastavi na nekom od američkih koledža, pa je razgovor sa Marinom idealna prilika da se malo pobliže upoznamo sa sportom na koledžu, u njenom slučaju odbojkom.

Bivša odbojkašica Slavije povukla nam je paralelu između odbojke u SAD i Bosni i Hercegovini uz napomenu da više ne prati toliko dešavanja u ovdašnjoj odbojci.

„Smatram da je odbojka u SAD dosta kvalitetna, pogotovo u Diviziji 1. Možda i ne mogu baš da je najpreciznije uporedim sa odbojkom u Bosni i Hercegovini, budući da već duže godina ne igram tamo, a sigurna sam da se situacija promijenila na bolje. Međutim, smatram da ima dosta sličnosti, ali i razlika. Nekako mi se čini da su odbojkašice u SAD mnogo fizički spremnije, u smisli snažnije i brže, pa se samim tim i igra diže na jedan viši nivo. Što se tiče same brzine igre, odbojka kod nas i u SAD je vrlo slična, mada je kod nas malo manje raznovrsnija. Ali, opet i to sve zavisi od univerziteta do univerziteta, jer postoji više divizija i konferencija“, rekla je za portal SportDC Marina Avram.

Istovremeno, dok igra Marina je počela i da školuje mlađe.

„Moja trenerica ima odbojkaški klub za djevojke u srednjoj i osnovnoj školi. U proljećnom semestru, kada nemamo naše utakmice onda uglavnom njih treniramo. Svaka od tih djevojaka ima svoj tim. Putujemo sa djecom na turnire, družimo se, upoznajemo njihove porodice i prijatelje...Biti trener je jedno divno iskustvo za mene. Prija mi da svoju ljubav prema odbojci prenesem na druge, koji će možda nekadamarina avram sa odbojkasicama biti na mom mjestu“.

Naravno, ne zapostavlja se ni školovanje. Ostala joj je još jedna godina studija, a ona planira i da nastavi školovanje u SAD, ali i igranje odbojke u Evropi djeluje primamljivo.

„Trenutno imam još jednu godinu da završim fakultet. Fokusirala sam se sada na sezonu i jesenji semestar koji kreće u avgustu, tako i da ne razmišljam mnogo šta ću da radim poslije. Želja mi je da ostanem u Americi još nekoliko godina i upišem master studije iz hemije. Ali, naravno ne isključujem mogućnost ni profesionalnog igranja odbojke negdje u Evropi, jer nije se tako lako odvojiti od nečega što voliš i radiš čitav život“.

Ipak, nije joj bilo lako u početku. Trebalo joj je vremena da se privikne na novi način života, nove ljude, novo okruženje.

„Svaki početak je težak. Tako i ovaj. Trebalo mi je par mjeseci da se priviknem na novi način života, novu kulturu,nove ljude, jezik i sve ostalo. Nije bilo lako biti daleko od porodice i prijatelja, ali su me vrlo brzo prihvatili tim i trener, što je početak učinilo lakšim. Treninzi su drugačiji i zahtjevniji, ali na to sam se mnogo prije privikla nego na činjenicu da moram da učim i pričam na drugom jeziku“.

Trend odlazaka na koledž intenziviran je ove godine. Od sljedeće školske godine njoj će se na koledžu pridružiti i još dvije odbojkašice sa prostora Istočnog Sarajeva, Milica Kusmuk i Jovana Papaz koje će nastupati za svoje odbojkaške timove.

„Vidim da je posljednjih godina odlazak na koledž postao veoma popularan kod nas što me istinski raduje. Drago mi je da mladi momci i djevojke pokušavaju da odu u SAD, da se usavršavaju i školuju. Obzirom da sam ja evo završna godina poručila bih im da se čuvaju i pametno iskoriste svaki momenat koji provedu u Americi jer četiri godine prolete za čas. Sve ostalo ide svojim tokom samo ako budu vrijedno radili“.

 

 

Foto: facebook.com/privatna arhiva

Autor teksta: Stefan Papaz (SportDC)

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh