Menu
A+ A A-

Služen parastos žrtvama „Oluje“ u Beogradu

  • Objavio:   Redakcija

parastos zrtvama oluje beograd 2017Parastos za oko 2.000 ubijenih krajiških Srba u akciji „Oluja“ služen je danas u crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu u Beogradu.

Parastos je služio vladika niški Arsenije koji je rekao da su ljudi ubijeni i nestali u toj akciji „postradali od zločinaca samo zato što su bili Srbi“, a među njima je najviše bilo starih i nemoćnih koji nisu mogli da napuste svoje domove.

Prošle su 22 godine od tog strašnog događaja kada je hrvatska vojska u akciji „Oluja“ ostavila za sobom pustoš.

Vladika Arsenije je poručio da se žrtva srpskog naroda tog 4. avgusta 1995. godine ne smije zaboraviti, jer  je ona opomena za sve buduće generacije da se ovakvi zločini više ne ponove, te je istakao da Srbi kao hrišćanski i slobodarski narod ne smiju graditi svoj identitet na mržnji prema drugim narodima.

Parastos je služen na inicijativu Udruženja porodica nestalih i poginulih „Suza“ iz Beograda, a prisustvovali su mu komesar za izbjeglice i migracije Vladimir Cucić, predstavnici izbjegličkih udruženja, članovi porodica i prijatelji ubijenih i Krajišnici preživjeli u „Oluji“.

Kako pišu srpski mediji, danas su se u Srbiji oglasile sirene povodom obilježavanja Dana sjećanja na stradanje i progon u hrvatskoj vojnoj-policijskoj akciji „Oluja“.

Tačno popodne, u cijeloj državi emitovan je jednoličan zvuk za prestanak opasnosti u trajanju od 60 sekundi.

 

 

nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com