Ivanić: BiH neće skoro u NATO

Napišite komentar

mladen ivanic 2017Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ne vjeruje da će Bosna i Hercegovina uskoro ući u NATO, niti da će biti promjena Dejtonskog sporazuma.

Geopolitičke poruke i nagovještaje da budući procesi u regionu idu u tom pravcu smatra političkim provokacijama određenih centara moći i lobi grupa.

„U BiH nema konsenzusa o ulasku u NATO. Ali, ima u Republici Srpskoj. Dok god je Srbija neutralna, srpski političari u BIH zastupaće taj stav i teško će se naći neki koji će glasati za ulazak u NATO. Sve dok Srbija nije u NATO“, kaže Ivanić u intervjuu za „Tanjug“.

Ivanić smatra da je besmislena ocjena Instituta IFIMES iz Ljubljane, koji posjetu Zorana Zaeva Sarajevu vidi kao zajednički ubrzani put BiH i Makedonija za ulazak u NATO i EU i kao svojevrsni signal Aleksandru Vučiću da se priključi i podrži Zajeva i Makedoniju.

„Bio sam prisutan na sastanku sa gospodinom Zaevim i nije bilo riječi o NATO-u“,  naveo je, između ostalog, Ivanić.

Podsjeća da je njegov prethodnik, koji je bio iz Dodikove partije, potpisao zahtev za aktiviranje MAP, ali je jedan od uslova za to bio i knjiženje vojne imovine u korist institucija BIH, sa čim se ne slažu u Republici Srpskoj.

On precizira da u BiH postoji 57 takozvanih vojnih perspektivnih lokacija. Od toga su 19 u Republici Srpskoj koja se protivi da one budu uknjižene kao imovina BIH, pa će to, navodi, biti predmet odlučivanja na sudu.

„Zato mislim da priča o članstvu BIH u NATO-u nije realna bar jedno 10-12 godina“,  ocjenjuje on.

Od revizije Dejtona nema ništa

Vraćajući se na pitanje otkud u posljednje vrijeme spekulacije - poput navodnih informacija IFIMES iz Brisela i Vašingtona da se priprema, a sve „zbog ruskog uticaja na Srbiju“, „moduliranje Dejtonskog sporazuma, odnosno ukidanje paralelnih specijalnih veza država potpisnica tog dokumenta“, ili pisanje „Wolstreet journala“ da bi srpska vlada mogla, uz rusku podršku, da „anektira dijelove Bosne naseljene Srbima“, Ivanić ocjenjuje da su to besmislene teze, naručene i plaćene od lobističkih grupa.

„Kada bi se otvorilo pitanje velike revizije Dejtona, automatski bi se na stolu našle tri koncepcije. U Sarajevu - sigurno BIH bez entiteta, u Banjaluci nezavisna Republika Srpska, u Mostaru, vjerovatno, osnivanje trećeg entiteta“, kaže Ivanić, ubjeđen da je dogovor te vrste nemoguće nametnuti, jer nema ni jedinstva na međunarodnoj sceni.

„Dejtonski sporazum je funksionisao jer su iza njega stali čvrsto i SAD i EU i Rusija: Bez tog jedinstva nema promjene Dejtonskog sporazuma, i učesnici koji bi ga potpisali ne bi bili isti“, dodao je on.

Balkan predmet sukobljavanja velikih sila

Ivanić kostatuje da je evidentno da je Balkan postao predmet sukobljavanja i političke borbe, prije svega SAD i Rusije, te da je tu i Evropska unija koja ima svoj interes, i ističe da mu nije baš drago što se „veliki tuku“ oko nas.

„Jer, kad se veliki tuku oko nas, onda mi mali možemo imati ozbiljne probleme“, kaže Ivanić.

Na pitanje da li u nekim razmišljanjima, koja se mogu čuti u reakcijama na dijalog o budućnosti Kosova koji je pokrenuo predsjednik Vučić,  možda vidi neke paralele ili mogući benefit vezan za budućnost Republike Srpske, Ivanić kaže da ne vidi.

„Srbija ne prihvata nametnutu nezavisnost Kosova i Metohije i ja to potpuno razumijem. A bez toga je nemoguće tražiti nezavisnost Republike Srpske“, jasan je Ivanić.

Kada je riječ o unutrašnjem dijalogu u Srbiji o budućem rješenju za Kosovo i Metohiju, Ivanić smatra da je važno definisati jasan cilj i interese koje Srbija na Kosovu mora da brani i ispod kojih u pregovorima ne može ići.

„Valjalo bi da oko toga postoji saglasnost. Bez obzira na razlike između mene i Milorada Dodika na unutrašnjo-političkoj sceni, kada je riječ o krupnim stvarima koje su od interesa za Republiku Srpsku, mi znamo sjesti. Zato mislim da bi i u ovom slučaju bilo dobro da zanemarimo sve lične animozitete, i da se utvrdi minimalni stepen jedinstva oko Kosova. Šta je realan cilj? I Šta bi se moglo ostvariti?“,  zaključuje Ivanić.

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh