„Lucifer“ odnio dva života u Evropi

Napišite komentar

suncano crveno neboNemilosrdni talas vrućine koji je zahvatio dijelove Evrope izazivajući danima rekordno visoke temperature odnio je najmanje dva života i naveo vlasti više zemalja da izdaju upozorenja, izvještava američka agencija AP koja ocjenjuje da nije ni čudo što je ovaj toplotni talas nazvan „Lucifer“.

 U izjavi za AP agent za nekretnine iz Beograda Saša Jovanović opisuje vrućinu:

„Ovo je jednostavno previše. Ponekad mi se čini kao da ne mogu da dišem“.

 Agencija navodi da je ekstremna vrućina u Italiji, dijelovima Francuske i Španije kao i na Balkanu izazvala na desetine šumskih požara, oštetila usjeve, povećala potrošnju struje i vode.

Vlasti u nekim područjima izdale su ograničenja u saobraćaju i zabranila rad na otvorenom jer su temperature dostizale i 40 stepeni.

U Španiji je meteorološka služba upozorila da će temperatura u 31 od 50 provincija dostići i do 44 stepena.

U Sloveniji su, prema navodima nadležnih, početkom ove nedjelje zabilježena prva „tropska noć“ na visini od 1.500 metara kada je temperatura prešla 20 stepeni tokom noći, navodi AP.

Agencija navodi da su vlasti i u drugim zemljama apelovale na građane da ostanu u zatvorenom prostoru i da konzumiraju puno tečnosti, a da je Institut za javno zdravlje u Beogradu izdao uputstvo u kojem se građanima savjetuje da na prozore stave mokre peškire ako nemaju klima uređaj i izbjegavaju fizički napor i alkohol.

Hrvatske vlasti apelovale su na hiljade turista da budu oprezni dok putuju i na plažama, prenosi američka agencija.

Takođe navodi da su najmanje dvije osobe izgubile život zbog posljedica vrućine - jedna u Rumuniji, a druga u Poljskoj - dok su mnogi prebačeni u bolnicu nakon što su pretrpjeli toplotni udar, sunčanicu ili su imali druge zdravstvene tegobe vezane za ekstremne vremenske uslove.

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh