Evropu zahvatio vreli talas „Lucifer“

Napišite komentar

vreli talas evropa mapaDijelovi južne i istočne Evrope hvataju se danas u koštac sa temperaturama iznad 40 Celzijusovih stepeni, pogođeni vrelim talasom koji su Italijani nazvali „Lucifer“, a koji je rasplamsao šumske požare i naškodio usjevima, ali i donio žrtve, prenosi „Rojters“.

Italijani su toplotnom talasu dali ime „Lucifer“. Pod njegovim uticajem je još 11 država u kojima su na snazi opasne vremenske prilike.

Među njima su Srbija, Mađarska, Rumunija, Hrvatska, Poljska, navodi „Miror“, na mapi koju objavio „Meteoalarm“ jasno se vidi da je Srbija jedna od tri zemlje koje se u potpunosti nalaze u crvenoj zoni.

Pored Srbije, to su još Hrvatska i Mađaraska.

„Vatrogasci imaju pune ruke posla u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Hrvatskoj, a vlasti su preporučile stanovnicima da ostanu u kućama i piju veće količine vode“, navodi „Rojters“, uz napomenu da se i za iduću nedjelju na ovim prostorima očekuju temperature oko 40 stepeni.

Najmanje dvije osobe izgubile su život zbog posljedica vrućine - jedna u Rumuniji, a druga u Poljskoj - dok su mnogi prebačeni u bolnicu nakon što su pretrpjeli toplotni udar, sunčanicu ili su imali druge zdravstvene tegobe vezane za ekstremne vremenske uslove.

Brojne države izdale zdravstvena upozorenja

U pojedinim oblastima u Evropi zabilježene su najekstremnije vrućine u posljednjih najmanje 10 godina, pošto su temperature dostigle 42 stepena, a brojne države izdale su zdravstvena upozorenja.

Visoke temperature očekuju se narednih dana u dijelovima centralne Evrope i na Balkanu, navedeno je na sajtu „Meteoalarm“.

Visoke temperature u Italiji, za 10 stepeni više od prosječnih za ovo doba godine, izazvale su požare, a Ministarstvo zdravlja je zbog vrućine izdalo „crveni alarm“ za više desetina gradova.

Crveni meteoalarm je na snazi i u Firenci, Rimu, Veneciji i Veroni, a na najvećem udaru su turisti, koji veći dio dana, pod suncem, provode na otvorenom.

Do sada su izdata upozorenja na velike vrućine u ukupno 26 velikih evropskih gradova, pošto se očekuje da još jedan toplotni talas udari Evropu, pošto se bude izmjestio iz Afrike preko Sredozemnog mora.

Očekuje se da će toplotni talas trajati barem do ponedjeljka.

U regionu crveni alarm

U Srbiji će do kraja sedmice biti veoma toplo s maksimalnom temperaturom od 37 do 42 stepena, a od ponedeljka se očekuje kratko osveženje. Na snazi je i dalje upozorenje na visoke temperature.

Rumunski meteorolozi juče su proglasili crveni meteoalarm u naredna dva dana za 12 oblasti na zapadu te zemlje, gde se očekuju temperature do 42 stepena Celzijusa, dok je narandžasti meteoalarm proglašen za ostatak Rumunije.

Meteorolozi u Hrvatskoj saopštili su danas da će talas vrućine u pojedinim dijelovima te zemlje oboriti dosadašnje rekorde, jer temperature prelaze i 40 stepeni.

U Hrvatskoj su visoke temperature i turistička sezona gotovo utrostručile broj intervencija Hitne pomoći, posebno na Jadranu.

Crnogorski Institut za javno zdravlje savjetovao je građane da zbog najavljenog toplotnog talasa do 10. avgusta borave u hladu i izbjegavaju direktno izlaganje suncu, kao i izlaske tokom najtoplijeg dijela dana.

 

Posljednja izmjena petak, 04 Avgust 2017 16:58
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh