Zorana Guja: Sačuvati običaje stare stotinu godina

Napišite komentar

zorana guja knjiga potpisivanjeZorana Guja (25), etnomuzikolog iz Pala, napisala je knjigu „Narodna muzička tradicija Pala i okoline“, koja predstavlja sliku i kulturnu dimenziju srpskog naroda sa ovog prostora. Interesovanje za ovu temu postaknuto je njenom željom da zabilježi tradiciju kraja iz kojeg potiče.

Sa istraživanjem je počela tokom dodiplomskog studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a potom je, kaže, taj početni interes prerastao u potrebu za detaljnim istraživanjem cjelokupne muzičke tradicije Pala i okoline.
 

„U knjizi je detaljno opisana srpska tradicionalna narodna muzika Pala i njene okoline, sa akcentom na specifične oblike muzičkog izražavanja koji su karakteristični za ovo područje. Ovo je jedinstveno izdanje koje po prvi put objedinjuje različite istorijske izvore i istraživanja, kao i nova istraživanja iz perioda od 2011. do 2016. godine. Narodna muzička tradicija Pala i okoline, kroz svoje vokalne, instrumentalne, vokalno – instrumentalne i igračke oblike predstavlja sliku i kulturnu dimenziju naroda sa ovog prostora koja je zastupljena u svim segmentima života svakog pojedinca, ali i cjelokupne društvene zajednice“, objašnjava Guja.

Muzičke i stilske karakteristike su, prema njenim riječima, sastavni dio sveukupne narodne muzičke tradicije koja se praktikuje u isključivo seoskoj tradiciji, bez traga „upliva“ novijih oblika tradicije.

„Upravo taj prikaz srpske narodne muzičke tradicije Pala i okoline kroz više od jednog vijeka potvrđuje kontinuitet starije muzičke prakse koja se, uprkos različitim uticajima, uspjela sačuvati i opstati u svom skoro autentičnom obliku“, ističe Guja.

U želji za očuvanjem tradicije u KUD „Baščaršija“, u Sarajevu radi kao stručni rukovodilac ženskog vokalnog ansambla „Dunje“ i stručni rukovodilac za tradicionalno pjevanje folklornih ansambala kao i u KUD „Branko Radičević“ u Beču.

Pored toga, bavi se terenskim radom, primjenjenom etnomuzikologijom i izvođenjem naše tradicionalne muzike.

„Autor sam radova koje prezentujem na naučnim i stručnim konferencijama, simpozijumima i časopisima. Takođe, angažovana sam za različite projekte, radionice, festivale, žirije, seminare i škole foklora u organizaciji ICTM-ovogzorana guja knjiga sadrzaj nacionalnog komiteta za BiH, SAKUD i slično. Moje zanimanje je lijepo i pruža širok spektar djelovanja u raznim oblastima, od teorije do prakse. Ko se pronađe u etnomuzikologiji i ko ju voli može i da živi od nje“, navodi Guja.

Tradicija je, prema njenim riječima, podložna raznim i različitim uticajima i promjenama, koje mogu biti veće ili manje.

„Razumljivo je da danas ne možemo na identičan način izvoditi tradicionalnu muziku kako su to radile naše bake, prabake, jer je drugačiji kontekst i koncept, ali i funkcija određenih oblika koja se čak i gubi. Ipak, to nije razlog da zaboravimo i ne zabilježimo ono što je naša tradicija, ali i ono što danas nalazimo na terenu. Nažalost, postoji mnogo stvari koje skrnave tradiciju ili je prezentuju na neprikladan način, bez ikakvog razumjevanja i konsultovanja pravih izvora. Sve tuđe prihvatamo raširenih ruku, a svoje odbacujemo, jer nije „atraktivno, razigrano“. S druge strane, postoji veliki broj mladih koji se ipak okreću tradiciji, da li kroz KUD-ove, razne etno grupe donoseći tradicionalnu muziku u izvornom obliku ili u vidu obrada, fuzija i slično“, rekla je Guja.

Potrebna zajednička institucija

„Institut za proučavanje folklora je osnovan 1947. godine pri Zemaljskom muzeju gdje je i sačuvana sva građa. Danas djeluje Institut za muzikologiju, pri Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Postoje Muzikološka društva Republike Srpske i FBiH. U RS, odnosno BiH ne postoji jedna krovna institucija, udruženje koje se bavi folkloristikom, istraživanjem i zaštitom kulturnog naslijeđa i smatram da nam je jedna takva institucija preko potrebna, jer pored zabilježavnja stanja na terenu i tradicije koja živi, postoje određene pojave, od kojih neke i izumiru, i koje je potrebno zaštiti“, rekla je Zorana Guja.

 

 

 

Posljednja izmjena četvrtak, 03 Avgust 2017 17:38
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh