Rade i Mitra Savić iz Sokoca proslavili 65 godina braka

Napišite komentar

rade mitra savic sokolacRade i Mitra Savić iz sela Vraneši kod Sokoca, koji se znaju još od malih nogu, proslavili su 65 godina braka ispunjenog ljubavlju i poštovanjem.

Ovaj veseli par, zagrljeni, razmjenjujući poglede pune ljubavi i topline, sa radošću se prisjeća trenutka kada su stali „na ludi kamen“.

Osamdesettrogodišnji Rade i dvije godine starija Mitra kažu da su im se životni putevi isprepletali mnogo prije nego što su izgovorili sudbonosno „da“.

„Naše kuće bile su udaljene jedna od druge manje od 500 metara, pa smo se viđali gotovo svaki dan. Zajedno smo išli i u osnovnu školu, zajedno počeli raditi u Zemljoradničkoj zadruzi u Sokolovićima. Ja sam bio šef računovodstva, a moja Mitra vrijedni trgovac. Česta viđanja dovela su do simpatija i nije trebalo puno ubjeđivanja da se odlučimo na brak“, ispričao je Savić.

Dodao je da su saglasnost dobili i od roditelja, što je u to vrijeme bilo veoma važno.

„Mi, do guše zaljubljeni, uzeli smo se sada već davne 1952. Ljubav i uzajamno razumijevanje pratili su nas kroz cijeli život, a kruna naše ljubavi su sin Miroslav i kćerka Snežana“, kažu Savići.

Prvu deceniju braka su proveli u rodnom selu, koje su napustili kada je Rade dobio posao u Sokocu, dok je njegova supruga čuvala djecu.

Međutim, Mitra nije bila samo domaćica i imala je ambicije da se zaposli. Kada su djeca malo stasala, Mitra se vratila trgovini, a Rade je dobio posao u sokolačkom dijelu sarajevskog giganta UPI, gdje je postao tehnički i glavni direktor.

Da iza uspješnog muškarca stoji žena, pokazuje i njihov primjer. Rade je uz podršku supruge, koja je vodila domaćinstvo, završio ekonomski fakultet, a prije sticanja ove diplome već je imao bogato iskustvo u društveno-političkom radu.

Samo sa 16 godina bio je član SKJ, nakon toga postao je i odbornik, predsjednik Sportskog društva „Glasinac“ i obavljao niz drugih funkcija.

„Društvo mi se odužilo Ordenom rada sa srebrnim vijencem, Poveljom opštine Sokolac i nizom drugih priznanja. Ipak, najvažnija priznanja su mi ona u vidu podrške koju sam svakodnevno dobijao od svoje Mitre“, kazao je Rade.

Savići ponosno ističu da su im njihova djeca ljubav i pažnju, koju su im pružili, vratili na najljepši način.

„Miroslav je završio ekonomski, a Snežana filozofski fakultet. Stekli su i svoje porodice, po sina i kćerku. I oni su završili fakultete“, priča ponosni djed.

Djeca su otišla svojim putem, a Mitra i Rade provode dane na Sokocu i u Vranešima.

„Ponešto uradimo, a hvala Bogu i ne treba nam mnogo. Imamo punu pažnju djece, a penzije su nam sasvim dovoljne za život. Bude čak i ponešto za „podršku“ našim unučićima kad nam dođu“, kaže Rade.

Veselja u domu Savića nije manjkalo ni proteklih dana kada su Rade i Mitra slavili rijedak jubilej.

„Nije to bilo obično slavlje. Uz naš jubilej, kome je pečat dalo preko 40 naših najmilijih, prijatelja i kumova, tu je i rođendansko slavlje unuka Vladimira. Ove godine i naš sin Miroslav i snaha Ljiljana obilježili su 35. godišnjicu braka, a šlag na sve tri torte bilo je rođenje praunuka Vukašina“, kazao je Rade.

Vremešni supružnici poručuju mladima da je porodica jedina istinska sreća i da tome trebaju težiti.

„U naše vrijeme bilo je više nade u budućnost. Radilo se, pa su mladi ekonomski bili sigurniji. I shvatanje braka bilo je ozbiljnije, pogotovo poslije dobijanja djeteta. Danas je drugačije. Sve se gleda kroz ekonomsko stanje i u prvoj „jačoj“ finansijskoj krizi ljubav prestaje, brak puca i otud veliki broj razvoda, ali i neodlučnosti da se stupa u brak“, rekli su Savići, nadopunjujući jedno drugo kao i proteklih šest i po decenija.

Šaljivdžije

Selo Vraneši šezdesetih godina prošlog vijeka imalo je 25 kuća sa više od 120 stanovnika, Srba. Danas u njemu u pet kuća živi šest Vranešana. Najmlađi ima 53, a najstariji 91 godinu. Za Vranešane važi deviza da su velike šaljivdžije na svoj račun.

„Jednom je u selo došao neki nepoznati čovjek. Naišao je na grupu dokonih mladića koje je pozdravio sa „Pomaže Bog, ljudi!“ Oni mu otpozdraviše uz prigovor: „Nismo mi ljudi, mi smo Vranešani“ , ispričao je Rade Savić.

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh