Požar sa Dinare ide ka BiH i ne jenjava

Napišite komentar

pozar dinaraPožar koji je na bosanskoercegovačku stranu Dinare prešao iz Hrvatske već 12 dana guta sve pred osobom, a hrvatski kanaderi koji su pozvani u pomoć ne mogu da ga gase jer se radi o miniranom terenu, javlja Hina.

Hercegbosanska županija u Livnu saopštila je da požar koji se 22. jula proširio iz Hrvastke do danas nije ugašen.

U županiji je aktivan i veliki požar na području opštine Grahovo na planini Staretina. Zbog izuzetno nepristupačnih i miniranih terena oba požara se mogu gasiti jedino vazdušnim snagama, pa je zatražena pomoć helikoptera vojske BiH.

Helikopter je pomogao u gašenju, ali zbog visokih temperatura može da djeluje samo u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

Zbog toga i zbog vjetra požar se u posljednja dva dana proširio prema Glamoču i Grahovu i sada prijeti da zahvati visoku jelovu šumu.

Hercegbosanska županija u pomoć je pozvala hrvatske kanadere, no djelovanje protivpožarnih aviona na miniranom području iz preventivnih se razloga izbjegava zbog mogućeg oštećenja letjelica i bezbjednosti pilota.

Helikopter nastavio gašenje požara na Dinari

Helikopter iz sastava Oružanih snaga BiH jutros je bio angažovan na gašenju požara na planini Dinari iznad naselja Čeprazlije i Donji Rujani u opštini Livno, gdje je ostvario 2,7 časova naleta, pri čemu je izbačeno 15.600 litara vode.

Iz Ministarstva odbrane BiH je saopšteno da je helikopter juče bio angažovan na istom području u dva navrata, u ranim jutarnjim i poslijepodnevnim časovima, a pri tome je ostvareno 5,7 časova naleta i izbačeno 40.000 litara vode.

Dio lokaliteta zahvaćenog požarom izuzetno je nepristupačan i miniran, te prijeti visokoj šumi, zbog čega je gašenje kopnenim snagama otežano.

Oružane snage BiH od početka požarne sezone su u stalnoj pripravnosti i u skladu sa zakonskim odredbama spremne su svakog trenutka pružiti podršku civilnim organima zaduženim za borbu protiv nepogoda ovakve prirode.

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh