Tužilaštvo BiH najavilo tužbu zbog odbijanja optužnice

Napišite komentar

tuzilastvo bih ulazTužilaštvo BiH najavilo je danas da će uložiti žalbu zbog odluke Suda BiH da odbije optužnicu protiv svih optuženih zbog Odluke da pokrenu referendum o Danu Republike Srpske.

Sudija za prethodno saslušanje odbio je optužnicu Tužilaštva BiH kojom su optuženi Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanac i Milan Petković zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, o privremenoj mjeri kojom se privremeno obustavlja primjena Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

Sudija je zaključio da iz dokaza koje je priložilo Tužilaštvo BiH nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnova sumnje da su navedena lica počinila krivično djelo koje im se stavlja na teret.

U odluci se ukazuje na činjenicu da je izvršenje odluke Ustavnog suda BiH bilo u nadležnosti Narodne skupštine RS, kojoj je Ustavni sud i dostavio odluku o privremenoj mjeri, te da optuženi nisu imali realnu moć da donesu bilo kakvu odluku o suspenziji odluke o sprovođenju referenduma s obzirom na činjenicu da je većina članova Komisije za sprovođenje referenduma bila iz reda narodnih poslanika koji su učestvovali u donošenju odluke o referendumu, a koji nisu optuženi najvjerovatnije zbog toga što kao narodni poslanici uživaju imunitet.

Kako je juče saopšteno iz Suda BiH, protiv odluke o odbijanju optužnice Tužilaštvo BiH može podnijeti žalbu u roku od 24 časa.

 

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh