Menu
A+ A A-

Tužilaštvo BiH najavilo tužbu zbog odbijanja optužnice

  • Objavio:   Redakcija

tuzilastvo bih ulazTužilaštvo BiH najavilo je danas da će uložiti žalbu zbog odluke Suda BiH da odbije optužnicu protiv svih optuženih zbog Odluke da pokrenu referendum o Danu Republike Srpske.

Sudija za prethodno saslušanje odbio je optužnicu Tužilaštva BiH kojom su optuženi Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanac i Milan Petković zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, o privremenoj mjeri kojom se privremeno obustavlja primjena Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

Sudija je zaključio da iz dokaza koje je priložilo Tužilaštvo BiH nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnova sumnje da su navedena lica počinila krivično djelo koje im se stavlja na teret.

U odluci se ukazuje na činjenicu da je izvršenje odluke Ustavnog suda BiH bilo u nadležnosti Narodne skupštine RS, kojoj je Ustavni sud i dostavio odluku o privremenoj mjeri, te da optuženi nisu imali realnu moć da donesu bilo kakvu odluku o suspenziji odluke o sprovođenju referenduma s obzirom na činjenicu da je većina članova Komisije za sprovođenje referenduma bila iz reda narodnih poslanika koji su učestvovali u donošenju odluke o referendumu, a koji nisu optuženi najvjerovatnije zbog toga što kao narodni poslanici uživaju imunitet.

Kako je juče saopšteno iz Suda BiH, protiv odluke o odbijanju optužnice Tužilaštvo BiH može podnijeti žalbu u roku od 24 časa.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Bosna I Hercegovina