Sudije i tužioci podijelili milione

Napišite komentar

sud bih tabla1Sudije i tužioci BiH odlučili su da po svaku cijenu naplate milionske troškove prevoza, toplog obroka, odvojenog života i smještaja.

Ta prava im je zagarantovao Ustavni sud BiH odlukama iz 2013. i 2014, kada je utvrdio da zaposleni u pravosuđu imaju pravo na pomenute naknade baš kao i svi drugi koji rade u institucijama BiH.

Vodeći se sudskom odlukom, Savjet ministara BiH uputio je u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, koje su usvojene u Predstavničkom domu, ali su oborene u Domu naroda.

Međutim, sudije i tužioci Suda i Tužilaštva BiH nisu se zaustavili, već su pred Opštinskim sudom u Sarajevu i Sudom BiH tužili BiH i od nje naplatili milionske iznose.

Većinsko "ne" za masne kamate

Prema riječima v.d. zamjenika pravobranioca BiH Mariofila Ljubića, do sada je pravosnažno okončano 15 takvih postupaka čija je ukupna vrijednost oko 2,6 miliona maraka i isplaćena je iz budžeta BiH.

Dakle, umjesto da dobiju samo naknade koje im po zakonu pripadaju, zaposleni u pravosuđu iz budžeta BiH naplaćuju još i kamatu, kao i parnične sudske troškove što iznosi nekoliko desetina hiljada KM. I sve to zahvaljujući većinskom "ne" u Domu naroda BiH.

Mariofil Ljubić uputio je dopis tom domu u kome ga obavještava da je u postupku još 30 predmeta sa zahtjevima za isplatu u iznosu od tri miliona KM, uz svakodnevni priliv novih predmeta.

"Želimo ukazati i na pojavu da isti tužioci, sigurni u pozitivan ishod sudskog postupka, podnose tužbe na kojima se nalaze samo po tri tužioca, za razliku od ranijih tužbi u kojima se pojavljivalo više desetina tužilaca, što doprinosi većim troškovima na strani BiH", navodi Ljubić.

Inertni Savjet ministara

Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda BiH Sredoje Nović (SNSD) kaže da nije protiv toga da i pravosuđe dobije naknade koje imaju ostale institucije BiH, ali smatra da se ovo pitanje mora rješavati na drugačiji način.

"Savjet ministara treba da predloži potpuno novi zakon o platama na nivou zajedničkih institucija. Takav zaključak postoji u oba parlamentarna doma, ali se do sada Savjet ministara nije oglasio. Svi pojedinačni prijedlozi izmjena i dopuna zakona samo su privremena rješenja, nije sistemsko rješenje. Nije to samo pitanje sudija i tužilaca, već i mnoga druga pitanja u vezi sa platama, kao što su jubilarne nagrade oko kojih se takođe podigla velika prašina. Potpuno se slažem da nije dobro da postoje tužbe, a s druge strane tu su ogromni troškovi s kamatama", kaže Nović za "EuroBlic".

Poslanik NDP u Predstavničkom domu BiH Momčilo Novaković poziva Savjet ministara da po hitnoj proceduri uputi novi zakon, da se koliko - toliko umanje posljedice neusvajanja ranijeg zakona o primanjima u pravosuđu.

"Pretpostavljam da se Dom naroda vodio time da izvrši pritisak da se ovo pitanje sistemski riješi. Međutim, to se ne možete uraditi odbacujući zakon koji je imao za cilj da ispravi nešto što je bilo neustavno. Mogli smo reći da su sudijama i tužiocima plate velike, ali ne možemo reći da oni nemaju prava koja imaju svi drugi zaposleni. Iz tog razloga sam podržao izmjene zakona", kaže Novaković.

Mada je Ustavni sud BiH dostavio Tužilaštvu BiH informaciju da parlament BiH nije ispoštovao njegove odluke, što je krivično djelo, Novaković smatra da parlamentarci ne mogu da odgovaraju.

"Ali, neko bi morao da bude odgovoran. Morao je na drugačiji način da uputi ovaj zakon u parlament, umjesto na uobičajen način, bez upozorenja koje su posljedice ako zakon ne bude usvojen", zaključuje Novaković.

Uradili šta su mogli

Prema riječima Mariofila Ljubića, Pravobranilaštvo je učinilo sve što je moglo u ovom sudskim procesima, ali bez usklađivanja zakona s odlukama Ustavnog suda, što je nadležnost PS BiH, može se očekivati priliv novih tužbi, kao i nove presude koje će negativno uticati na budžet BiH.

Kada budu izjednačeni sa ostalim zaposlenim, sudije i tužioce čeka 300 KM mjesečno za odvojen život, plaćen stan do 475 KM, šest maraka dnevno za hranu i plaćen prevoz.

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh