Požari u Crnoj Gori od Bara do Nikšića

Napišite komentar

pozar crna gora 2017Požar na poluostrvu Luštica u Crnoj Gori i dalje pravi probleme vatrogascima. Kako je Televiziji "Vijesti" saopšteno iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a, veoma je kritično na tom području i ako vjetar nastavi da duva sadašnjim tempom vatra će ubrzo doći do kuća.

NATO i saveznici najavili su da će pružiti pomoć u gašenju požara i očekuju se danas. Veliki požar koji je u ponedjeljak izbio na poluostrvu Luštica i dalje pravi probleme vatrogascima.

Crna Gora je juče zatražila međunarodnu pomoć, pa u MUP-u očekuju da će ona stići tokom dana.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić obišao je lokalitete ugrožene požarima u primorskom regionu i ocijenio da je situacija ozbiljna, da je stoga zatražena međunarodna pomoć, ali da nema razloga za dramatizaciju strah i paniku.

"Mi smo zatražili pomoć od Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske komisije, gdje su 34 zemlje. Već se naš zahtjev razmatra u Briselu i postoji mogućnost da nam danas bude upućena pomoć avionima", rekao je ministar Nuhodžić.

NATO nudi pomoć

NATO i saveznici pomoći će Crnoj Gori u borbi sa vatrenim stihijama, slanjem aviona za gašenje požara, takozvanog kanadera. Iz ovog saveza kažu da su crnogorske vlasti juče uputile zahtjev za pomoć NATO, tražeći od Alijanse i saveznika jedan avion, kanader, u znak podrške nastojanjima Crne Gore da se izbore sa požarima koji bukte u toj zemlji.

"To su učinili kroz Evroatlantski centar za odgovor na vanredne situacije (EADRCC). Zahtjev je odmah dostavljen nacionalnim centrima NATO saveznika i svim partnerskim zemljama koje poseduje ovakav tip aviona. Čim se utvrdi koja zemlja može da pomogne, crnogorske vlasti će sa tom državom odmah dovršiti potrebne procedure za primanje tražene pomoći", rekao je NATO zvaničnik.

Evakuisani majka i četvoromjesečna beba

Prethodnog dana bilo je jako teško vatrogascima i mještanima Crnogorskog primorja. Sa poluostrva, iz naselja Ponte Veslo je evakuisano 40 ljudi, među njima i majka i četvoromjesečna beba iz Srbije.pozar kamion crna gora 2017

Situacija je, po riječima svjedoka bila veoma ozbiljna, ljudi su skakali u more bježeći od vatre i u vodi čekali pomoć oko sat vremena.

Spasilačke ekipe čamcima su prebacivale ugrožene u Dom zdravlja u Herceg Novom. Prema nezvaničnim informacijama, nema povrijeđenih.

Situacija po gradovima:

U Crnoj Gori je aktivno više požara u primorskoj i centralnoj regiji, a iz Direktorata za vanredne situacije je saopšteno da zbog požara na poluostrvu Luštica postoji mogućnost da će ponovo biti potrebna evakuacija stanovništva.

Bar – Trenutno je aktivan požar u Sutomoru na Golom brdu. Požar je lokalizovan. Nisu ugroženi stambeni objekti i stanovništvo. Prijavljen je i jedan požar ka Paštrovićima. Nije ugroženo stanovništvo niti stambeni objekti.

Budva – Trenutno je aktivan požar na Paštrovskoj Gori, ali je pod kontrolom.

Kotor – Aktivnih požara nema, ali ekipe i dalje dežuraju u Bigovi.

Tivat – Aktivan požar na Luštici. Ekipe su na terenu. Od ponoći aktivan požar u Zabrđu, kod Obosnika. Trenutno nisu ugroženi stambeni objekti i stanovništvo, ali se situacija mijenja iz sata u sat.

Nemaju informaciju o trenutnom broju vozila i službenika na terenu. Postoji mogućnost da će ponovo biti potrebna evakuacija stanovništva, piše "Mondo.me".

Herceg Novi – Rose – požar je pod kontrolom.

Rt Veslo – požar je pod kontrolom.

Obosnik – požar je aktivan od ponoći. Požar je zahvatio šumu. Nisu ugroženi stambeni objekti ni stanovništvo. Službi zaštite i spašavanja Herceg Novi asistiraju kolege iz Službe zaštite i spašavanja Tivat i DVD Krtoli.

Podgorica – Trenutno su aktivni požari koji su zahvatili nepristupačna mjesta u brdima. Nijedna ekipa Službe zaštite i spašavanja Podgorica nije na terenu.

Cetinje – Aktivni požari u Markovini, Lastvi Čevskoj i Gospoštini. Ekipe su na terenu, ali nisu ugroženi stambeni objekti i stanovništvo.

Danilovgrad – Dva aktivna požara: Zagarač i Slapi. Nije ugroženo stanovništvo niti stambeni objekti.

Nikšić – Trenutno su aktivni požari u Drenovštici, Bogetićima i na brdu Tović. Nije ugroženo stanovništvo ni stambeni objekti. U pitanju su šumski požari. Nema ekipa na terenu.

Bogetići, gorjelo je uz magistralu. Požar je lokalizovan. Trenutno su se ekipe uputile ka Rudinama, ali ne znaju koliki je obim požara niti da li su ugrožene kuće dok ne stignu na lice mjesta.

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Suffix " color"

Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.