Menu
A+ A A-

Dogovorena izgradnja nove TE Gacko

  • Objavio:   Redakcija

termoelektrana gacko1Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarali su danas u Beogradu sa predstavnicima kineske "Poli grupe" o formiranju zajedničkog preduzeća za izgradnju nove termoelektrane u Gacku.

Vlasnički udio kineskih partnera bio bi 51, a udio Republike Srpske 49 odsto, s tim da Vlada Republike Srpske u narednih 15 dana donese odluku o formiranju zajedničkog preduzeća kako bi se moglo ići dalje u realizaciji ovog dogovora.

Predsjednik Dodik je rekao da se već duže vrijeme vode razgovori o detaljima saradnje sa Kinezima na ovom projektu, kao i oko zajedničkog preduzeća u kome bi kineski partneri bili suvlasnici sa Republikom Srpskom i pripremili sve uslove vezano za finansiranje, projektovanje i izgradnju te termoelektrane.

"Cijenimo da je veoma važno, imajući u vidu postojeće stanje elektrane u Gacku, da se pristupi novoj investiciji, te da je kineski partner veoma kredibilan i da možemo da razgovaramo o detaljima. Ono što smo danas ovdje usaglasili je dio faze koju smo već prošli. Pregovarali smo o različitim modelima prethodnu godinu dana ili nešto manje nakon moje posjete Kini kada smo dogovarali da to činimo", rekao je Dodik.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić rekao je da je izgradnja termoelektrane "Gacko dva" projekat od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku, a danas vođeni razgovori možda i najvažniji u svim dosadašnjim razgovorima sa kineskim partnerima u vezi sa ovim projektom.

On je istakao da je izgradnja termoelektrane "Gacko dva" dio utvrđenih aktivnosti u okviru realizacije Strategije razvoja energetike koja podrazumijeva izgradnju novih energetskih objekata i od izuzetnog je značaja za Republiku Srpsku.

On je napomenuo da je u planu da termoelektrana "Gacko" vremenom prestane sa radom, a da proizvodnju električne energije preuzme termoelektrana "Gacko dva", ali da u ovom trenutku ne može da kaže kada će se to dogoditi.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Radio Sa-RS