Menu
A+ A A-

Katanac na 35 škola u Srpskoj

  • Objavio:   Redakcija

osnovci skolaNajviše 35, a ne 89 škola, biće zatvoreno širom Srpske, potvrđeno je u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske. Koje tačno, znaće u četvrtak.

Sindikalci su već ljuti jer smatraju da se takve informacije ne mogu iznositi mjesec i po dana pred početak nove školske godine.

"Nemam podatak koliko bi ljudi moglo ostati bez posla, ali vjerujem da će u narednih nekoliko dana morati dati te podatke, da se definišu pravila igre koja će važiti od prvog septembra. Sve ovo je trebalo raditi kud i kamo ranije", rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture.

Za sada je sigurno da, minimum sedam škola prestaje da radi, tvrde u Ministarstvu. To što još nisu donijeli konačnu odluku o broju onih koje će pod katanac, pravdaju kompleksnošću zakona.

"Da je tako jednostavno primjeniti zakonsko rješenje, mi bi to već uradili davno. To što sindikat nama daje primjedbu, na neki način što to nije ranije urađeno. Vlada je već na jednoj sjednici razmatrala to stanje i mi nismo donijeli odluku jer prvenstveno se moramo voditi interesom đaka", rekao je Dane Malešević ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ministar kaže da zatvaranje pojedinih škola neće donijeti, bog zna kakve, uštede. Ono što ostane sa strane uložiće u pronalazak novih radnih mjesta za prosvetare i đačke putne troškove do novih škola.

Sindikalci smatraju da od toga nema puno vajde.

"Podsjetiću da osim tih izdvajanja za škole i za te nastavnike da su to jedina izdvajanja iz budžeta Republike Srpske za većinu tih mjesta", kaže Dimitrije Ćeranić, član sindikata.

Praktično, nekoliko centralnih škola promjeniće status i biće pripojene najbližoj većoj, centralnoj osnovnoj školi.

Status će da mijenja i skoro 30 područnih, devetorazrednih, odjeljenja. Učenici od 6. do 9. razreda bi putovali u centralni objekat dok bi niži razredi ostali u postojećoj školi.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Radio Sa-RS