Vašington traži izvještaj o vojnoj saradnji Srbije i Rusije

predstavnicki dom kongresa vasingtonVisoki član Komiteta za spoljna pitanja Predstavničkog doma Eliot Endžel izjavio je da je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio mjeru kojom traži od Ministarstva odbrane izvještaje o rusko-srpskoj vojnoj saradnji.

"Mjera koju je Predstavnički dom danas usvojio dio je Zakona o nacionalnoj odbrani 2018.7", saopštio je Endžel.

On je naveo da je Rusija nedavno poklonila Srbiji oružje vrijedno 600 miliona dolara, uključujući šest borbenih aviona mig-29 "Falkrum", 30 tenkova T-72 i 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2.

Ovaj kongresmen iz države Njujork napominje da Srbija sada traži sisteme protivvazdušne odbrane S-300 ruske proizvodnje.

"Iskreno, sve me više brinu izbori koje Beograd pravi kad je riječ o vojnim i bezbjednosnim pitanjima. Zato sam i napisao današnji amandman", rekao je Endžel.

Kako je objasnio, SAD moraju pažljivije da analiziraju rusko-srpske vojne veze i procjene njihove posljedice po američku nacionalnu bezbjednosnu politiku i članstvo Srbije u NATO-ovom Partnerstvu za mir, kao i posljedice po susjede Srbije.

Endžel je zaključio da će predstojeći sastanak američkog potpredsjednika Majka Pensa s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u ponedjeljak biti dobra prilika da SAD iznesu svoju zabrinutost zbog pravca u kom Beograd ide kad je riječ o bezbjednosnoj politici.

 

 

 

nazad na vrh