Menu
A+ A A-

"Večernje novosti" pred zatvaranjem zbog dugova

  • Objavio:   Redakcija

vecernje novosti zgradaBeogradske "Večernje novosti" prestaće da izlaze od naredne srijede, ako račun te kompanije i dalje bude u blokadi, jer toliko još imaju rezerve papira za štampanje.

U Vladi Srbije za "Danas" su rekli da "Novosti" neće propasti zbog blokade Poreske uprave, "ali će propasti ako suštinske probleme ne reše u kratkom roku".

"Nadzorni odbor, koji čine predstavnici države, i menadžment kompanije Novosti, nisu imali dobru saradnju, što je rezultiralo tekućim gubitkom kompanije od 2015. godine. Međutim, ovo neće biti kraj "Večernjih novosti". Štamparija "Borba" će im priskočiti u pomoć iz svojih resursa i novinari će raditi. Taj teret štamparija može da preuzme neko kratko vrijeme. Broj zaposlenih takođe mora da se dovede u optimalno stanje", kažu u Vladi Srbije.

Sa druge strane, direktor kompanije i glavni urednik "Večernjih novosti" Ratko Dmitrović kaže za "Danas" da tržište tako ne funkcioniše i da ne postoji mogućnost da štamparija učini ovakvu "uslugu".

Povodom situacije u kompaniji, Dmitrović se pismeno obratio nadležnima, ali odgovora nije bilo.

"Obratio sam se premijerki Ani Brnabić i ministrima kulture i privrede, sa opisom situacije u kojoj se nalazimo. Bojim se da u Vladi ne shvataju šta znači blokada računa dnevnih novina. Mi smo firma koja proizvodi najkratkotrajniji proizvod, i u ovakvim uslovima ne možemo da funkcionišem", ističe Dmitrović.

Poreska uprava blokirala je prekjuče račun Kompanije "Novosti" zbog duga iz 2009. godine. Dug za doprinose i zarade iznosi 103 miliona dinara, za neplaćeni PDV 25 miliona dinara, što sa kamatama ukupno iznosi 284 miliona dinara.

Ukoliko se uskoro ne nađe rješenje, bez posla bi moglo da ostane oko 700 ljudi.

Nadzorni odbor "Novosti" zasjedao je zbog nagomilanih dugova 8. maja, ali se u međuvremenu ništa nije dogodilo. Do danas nisu reagovali ni Vlada Srbije ni većinski vlasnik, Milan Beko. Dmitrović je sredinom maja podnio ostavku, a nedavno su to učinila i još tri izvršna direktora Kompanije "Novosti".

S obzirom na to da se Nadzorni odbor od maja nije sastajao, te ostavke do danas nisu usvojene.

Vlasništvo

Većinski vlasnik Kompanije "Novosti" je biznismen Milan Beko sa 62 odsto akcija, ali nema upravljačku funkciju, koju mu je Vlada Srbije oduzela prije šest godina, jer nije htio da otkupi preostali dio akcija.

On se do sada nije oglašavao o eventualnom otkupu državnog dijela u "Novostima", kao ni o finansijskim problemima sa kojima se kompanija suočava.

 

nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS