Menu
A+ A A-

Uhapšeni Paljanin i Sokočanin u akciji protiv auto-mafije

  • Objavio:   Redakcija

sipa specijalci 2017Razbijena je auto-mafija sastavljena od četiri kriminalne grupe, koja je od 2010. do ove godine u BiH ukrala više od 100 skupocjenih automobila, te od vlasnika tražila novac za otkup, a ako im to ne bi uspjelo, vozila su "kasapili" u auto-dijelove ili ih, pak, prodavali u "komadu".

Rezultat je to nastavka akcije "Volan", o kojoj je naš portal pisao, a tokom koje je u posljednjem zamahu, izvedenom u četvrtak, uhapšeno šestoro, a koju su zajedničkim snagama sproveli Tužilaštvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Granična policija BiH.

Među uhapšenima je, navodno, jedan muškarac iz Pala, te jedan iz Sokoca, a SIPA traga za dvojicom iz Istočnog Sarajeva. Imena im nisu željeli otkriti.

"Prema operativnim podacima i dokazima, osumnjičeni su odgovorni za najveći broj krađa skupocjenih vozila na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog Kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona", saopštili su iz Tužilaštva BiH, uz napomenu da je tokom te akcije do sada obuhvaćeno ukupno 19 lica.

Uvjeravaju istražioci da su prikupljeni dokazi o tome da su osumnjičeni bili članovi organizovane kriminalne grupe, a koja je "operisala" i u FBiH i u Republici Srpskoj.

"Nakon krađe vozila, za njih su tražili otkup, a ako on ne bi bio realizovan, automobile su krijumčarili u susjedne zemlje i prodavali sa krivotvorenom dokumentacijom, ili su vozila sjekli i prodavali u dijelovima širom BiH", potvrđeno je "Nezavisnim" iz Tužilaštva BiH.

Sumnja se da su članovi kriminalnih grupa koje su harale na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Hercegovine, Mostara, Tuzle i drugih mjesta odgovorni za veliki broj krađa skupocjenih vozila.

"Tokom istrage zadokumentovana je krađa više od 100 skupocjenih vozila, kojima su policija i bezbjednosne i pravosudne institucije uspjeli ući u trag, a čija vrijednost iznosi više miliona KM", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Iz SIPA su saopštili da uhapšene sumnjiče za krijumčarenje, tešku krađu i iznudu.

"Ukradena vozila odvozili su i sakrivali na različite lokacije, zatim organizovali njihovo prebacivanje preko državne granice BiH izbjegavajući mjere carinske i granične kontrole, nakon čega su vozila ili auto-dijelove prodavali u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i šire, ili ih prodavali u BiH, bilo u dijelovima ili cjelovito", saopšteno je iz SIPA.

Takođe su potvrdili da je bilo i povrata ukradenih vozila vlasnicima za novac.

"Pri tome je svaki od pripadnika ove kriminalne grupe imao tačno određenu ulogu i unaprijed određene zadatke, za šta je dobijao procent novca od konačne dobiti", saopštili su iz SIPA.

Najveća borba Akcija "Volan" do sada je najopsežnija akcija u borbi protiv auto-mafije u BiH. U njoj je učestvovalo više desetina policajaca SIPA, kao i tim Centralne istražne kancelarije Granične policije BiH.

Učestvovao je i tim pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, a sve pod dirigentskom palicom tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

nazad na vrh

Radio Sa-RS