Menu
A+ A A-

Uhapšeno šest lica zbog krađe vozila u BiH

  • Objavio:   Redakcija

sipa hapsenje1Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, u nastavku akcije "Volan" uhapsili su šest lica zbog sumnje da su izvršila KD "Organizovani kriminal" u vezi sa krivičnim djelima "Krijumčarenje, teška krađa i iznuda".

Za uhapšena lica postoje osnovi sumnje da su, u periodu od 2010. godine do danas, na području Bosne i Hercegovine, kao pripadnici grupe za organizovani kriminal vršili krađu motornih vozila upotrebom sofisticiranog alata i opreme, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, saopšteno je za Sarajevo-RS iz SIPA-e.

Istragom je utvrđeno da su ukradena vozila odvozili i sakrivali na različite lokacije, zatim organizovali njihovo prebacivanje preko državne granice BiH izbjegavajući mjere carinske i granične kontrole, nakon čega su vozila ili dijelove od vozila prodavali na području Republike Srbije, Republike Hrvatske, Crne Gore i šire, ili ih prodavali na području Bosne i Hercegovine u rastavljenim dijelovima ili cjelovito, odnosno vršili povrat ukradenih vozila vlasnicima za novac, pri čemu je svaki od pripadnika ove kriminalne grupe imao tačno određenu ulogu i unaprijed određene zadatke, za šta je dobijao određeni procent novca od konačne dobiti.

Na osnovu preduzetih operativnih i istražnih radnji, prikupljeni su dokazi koji ukazuju da su pomenuta lica, na opisani način, povezani sa krađom više od 100 različitih motornih vozila, navodi se u saopštenju.

Uhapšena lica će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Policijski službenici SIPA-e nastavljaju dalji rad na dokumentovanju navedenih krivičnih djela i preduzimanju drugih potrebnih mjera, a o rezultatima navedenih aktivnosti javnost će biti blagovremeno obavještena.

SIPA izražava zahvalnost Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, Graničnoj policiji BiH, Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije, koja predstavlja jednu od najsloženijih policijskih akcija u Bosni i Hercegovini.

 

 

nazad na vrh

Radio Sa-RS