Od Zapadnog Balkana očekuje se veća predanost demokratiji

makron merkel 2017Evropski lideri podržali su plan o stvaranju jedinstvenog ekonomskog područja za Zapadni Balkan ali se od tog nestabilnog regiona očekuje da pokaže veću predanost demokratiji i vladavini prava da bi se priključio EU, piše danas "Financial times".

U tekstu posvećenom jučerašnjem samitu o Zapadnom Balkanu u Trstu, list navodi da Brisel pokušava da se suprotstavi pretnjama nazadovanja demokratije i nestabilnosti na svom pragu obećanjima o ulaganjima i članstvu u EU.

Njemačka kancelarka Angela Merekal rekla je juče u Trstu da je politička stabilnost Evrope vezana za Balkan i da članice EU imaju "zajedničku dužnost da obezbjede da se te zemlje dobro razvijaju i da polako ali sigurno idu ka EU", navodi "FT".

Ali, dodaje list, evropski komesar za proširenje Johanes Han uoči samita je rekao da sve zavisi od država zapadnog Balkana na kojima je da "ispostave rezulzate kako bi se njihovo članstvo uzelo u obzir".

"Voljeli bismo da vidimo uvjeravanja, garancije i ponašanje koje pokazuje da su udahnuli evropske vrijednosti", kazao je Han.

On je ponovio da je to ono što će zemlje članice procenjivati.

"Postoji snažna i jasna predanost članstvu u EU ali ona se zasniva na zaslugama, zemlje kandidati moraju ispostaviti rezultate, nema fiksnog datuma (za članstvo) zavisi od njih", rekao je Han.

Brisel je isključio svako novo proširenje najmanje do 2019., što je među balkanksim državama podstaklo pesimizam u pogledu šansi za pristupanje Uniji, navodi FT.

List dodaje da je samit o Zapadnom Balkanu održan u kontekstu bilateralnih trzavica između bivših jugoslovenskih republika, zabrinutosti zbog autoritarnih tendencija i straha da Rusija podstiče nestabilnost na Balkanu kako bi potkopala uticaj Zapada.

Prijestonice EU uznemirene su zbog političkih kriza koje povremeno prerastaju u nasilje, kao što je napad na makedonski parlament u aprilu sa ciljem da se spreči mirna predaja vlasti.

Direktor italijanskog Instituta za spoljne poslove Narali Toči rekla je da su "krize izvukle region u vrh bezbjednosne agende EU" i dovele pod sumnju pretpostavku da će proces proširenja EU automatski garantovati pomirenje i demokratiju.

List podsjeća na izjavu Hana da bi zajedničko ekonomsko područje u regionu moglo dovesti do otvaranja oko 80.000 radnih mesta do 2023. godine, ali i dodaje da i dalje postoje prepreke za njegovo stvaranje.

Još nisu uklonjene sve vizne barijere u regionu, Srbija odbija da prizna Kosovo, dok je Kosovo odbacuje dublju carinsku uniju navodeći da su carinski prihodi vrijedan oslonac za vladu, piše "Financial times".

 

nazad na vrh