Menu
A+ A A-

SPC i hrvatski biskupi bez saglasnosti o Stepincu

  • Objavio:   Redakcija

spc hrvatski biskupiMješovita komisija SPC i Hrvatske biskupske konferencije koja je imala zadatak da rasvetli lik i djelo hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca uoči, tokom i nakon Drugog svjetskog rata, održala je još jedan sastanak u Rimu na kojem je konstatovano da stavovi dvije strane o toj temi ostaju suprotstavljeni.

Postignuta je saglasnost o mogućosti buduće saradnje.

U zajedničkom saopštenju predstavnika SPC i HBK navodi se da su se članovi Komisije složili da je njihov rad omogućio bolje razumjevanje istorije u godinama između Prvog svjetskog rata i 1960. godine, kada je Stepinac umro.

Članovi Komisije su istakli da su prepoznali velikodušnost pape Franje koji je, kako se navodi, dobrodušno prihvatio molbu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, i odlučio da formira tu komisiju.

Ističe se da je Komisija došla "do zaključka da su različiti događaji, nastupi, spisi, ćutanje i stavovi ostali predmet različitih tumačenja" i da je proučavanje života kardinala Stepinca pokazalo kako su dve crkve bile izložene različitim okrutnim progonima i da su imale svoje mučenike i ispovjedioce vjere.

U ime HBK bili su prisutni zagrebački nadbiskup kardinal Јosip Bozanić, biskup požeški Antun Škvorčević, biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić, kao i Јure Krišto i Mario Јareb iz Hrvatskog instituta za istoriju.

U ime Srpske pravoslavne crkve bili su prisutni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop novosadski i bački Irinej, episkop pakračko-slavonski Јovan i stalni predstavnik Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

 

 

nazad na vrh

Radio Sa-RS