Tužilaštvo BiH: Četiri osobe optužene zbog referenduma

Napišite komentar

tuzilastvo bihTužilaštvo Bosne i hercegovine podiglo je optužnicu protiv 4 osobe zbog krivičnog djela neizvršenja odluke Ustavnog suda u vezi sa referendumom u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kako se navodi u saopšenju Tužilaštva, optužene osobe terete se da su svojim djelovanjem i aktivnostima, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma, omogućile realizaciju aktivnosti koje su protivne odluci Ustavnog suda BiH vezanoj za provođenje referenduma u Republici Srpskoj.

Tužilac i zamjenik rukovodioca Odjela III Tužilaštva BiH, Miroslav D. Marković, nakon provedene istrage i prikupljenih dokaza, podigao je optužnicu protiv:

- Karan Siniše, rođen 1962. godine u Belom Manastiru

- Reljić Dragoljuba, rođenog 1979. godine u Tuzli

- Zmijanjac Gorana, rođenog 1955. godine u Srpcu

- Petković Milana, rođenog 1984. godine u Banja Luci

"Optuženi se terete da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o danu Republike Srpske, kao službene osobe u institucijama entiteta, odbili izvršiti konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike Srpske", stoji u saopštenju Tužilaštva.

Oni se terete da su svojim radnjama i postupcima, umjesto da postupe po obvezujućoj Odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri i odmah prekinu sve aktivnosti vezane za provođenje referenduma, nastavili kao Komisija raditi na organizaciji i provođenju referenduma, koji je na teritoriji Republike Srpske i proveden 25.09.2016. godine, te na taj način učestvovali u neizvršenju odluke Ustavnog suda BiH.

"Optuženi se terete da su počinili krivičnoo djelo "Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Europskog suda za ljudska prava", iz članka 239. KZ BiH", stoji u saopštenju.

U istom predmetu, donesene su i dvije Naredbe o obustavi istrage.

Naredba o obustavi istrage protiv Šešić Davora, Glamočak Nedeljka, Bundalo Perice, Gojković Zdenke i Gligić Vojislava, jer postoje okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje, budući da navedene osobe, kao poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, imaju imunitet od krivičnog gonjenja, kao i Naredba o obustavi istrage protiv Ivanić Mladena, Šarović Mirka, Cvijanović Željke i Dodik Milorada za koje ne postoji dovoljno dokaza da su navedeni svojim radnjama počinili izvršenje kaznenog djela, pomaganje ili poticanje u navedenom kaznenom djelu.

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh