Menu
A+ A A-

Evropska unija suspendovala sve odobrene projekte BiH

  • Objavio:   Redakcija

samit lidera zapadnog balkana trstEvropska unija je Bosni i Hercegovini suspendovala sve odobrene projekte. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja danas u Trstu nije potpisala Ugovor o pristupanju transportnoj zajednici.

Četiri odobrena projekta BiH su privremeno suspendovana, što znači i obustavu pristupa novcu namijenjenom za njihovu realizaciju.

Ugovor o transportnoj zajednici danas su potpisali predstavnici Evropske unije sa čelnicima Republike Albanije, Makedonije, Crne Gore, Republike Srbije i samoprogašenog Kosova.


Evropska komesarka za promet Violete Bulc jasno je poručila predstavnicima bh. vlasti da BiH neće dobiti sredstva u iznosu od skoro pola milijarde KM sve dok ne potpiše ugovor kojem se protivi Vlada Republike Srpske.

Podsjećamo, zaključak koji je donijela Vlada Republike Srpske nije prihvatljiv Savjetu ministara BiH, a zahtjeva izmjene u Ugovoru o transportnoj zajednici za koje je Evropska komisija rekla da neće biti prihvaćene.

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko od jutros je lobirao među evropskim zvaničnicima da se BiHodobre projekti, međutim bezuspješno.

 

 

 

nazad na vrh

Svijet

Radio Sa-RS