Menu
A+ A A-

Pokušao prokrijumčariti jevanđelja iz 17. i 18. vijeka

  • Objavio:   Redakcija

jevandjeljeCarinici na graničnom prelazu Horgoš sa Mađarskom spriječili su pokušaj grčkog državljanina da prokrijumčari dva jevanđelja iz 17. i 18. vijeka.

Kako se navodi, jevanđelja je pokušao da prokrijumčari 47-godišnji grčki državljanin, koji kao kuvar radi u Beču, gdje se i uputio.

Putnik se nalazio u autobusu koji je iz Bugarske prevozio putnike ka prestonici Austrije i u susretu sa carinicima na prelazu Horgoš niko od putnika i osoblja autobusa nije ništa prijavio carinskoj kontroli.

Carinici su, međutim, tokom detaljne kontrole prtljaga u torbi tog putnika pronašli dvije knjige jevanđelja i to iz 1671. godine i iz 1780. godine.

Putnik je izjavio da je knjige ponio u Beč, gdje radi, i da nije znao da treba da ih prijavi pri ulasku u Srbiju kako bi uopšte mogao da ih iznese.

"Važno je napomenuti da u slučajevima kada putnici sa sobom nose umjetnička djela ili djela od kulturnog značaja, za to moraju posjedovati adekvatnu dozvolu izdatu od nadležnog organa zemlje iz koje se djelo iznosi", navodi se u saopštenju.

Zbog specifičnosti slučaja, autentičnost i vrijednost knjiga biće utvrđena tek nakon stručne ekspertize.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS