Osmorica optužena za ubistvo Amerikanca u Grčkoj

grcka zakintos policija ubistvoOsmorica napadača na Amerikanca na grčkom ostrvu Zakintosu optužena su za teško krivično djelo grupnog ubistva s predumišljajem, objavili su danas grčki mediji, prenoseći odluku tužioca donijetu prošle noći.

Optuženo je sedam uhapšenih Srba i jedan Grk barmen noćnog kluba na plaži Lagana, ispred kojeg je ubijen 22-godišnji Afro-Amerikanac.

Optužena grupa će u utorak, 11. jula, biti izvedena pred istražnog sudiju na Zakintosu da iznese iskaze u svoju odbranu.

Ubistvo je izazvalo ogorčenje na Zakintosu, te je policija preduzela drakonske mjere prilikom sprovođenja optuženika.

Policija je u istrazi koristila nekoliko video-snimaka noćnog kluba, susjednih lokala i gostiju, među kojima je na zabavi bio i Bakari Džavard Henderson, s društvom.

Ključan je njegov "selfi" s jednom konobaricom, na kojem se vidi da je pijan pokušao da je privuče radi slikanja, ali da ga je ona odgurnula, što je izazvalo intervenciju "izbacivača" kluba, a potom i kavgu gostiju sa Amerikancem i napad na njega, pišu grčki mediji.

"Za svega nekoliko sekundi stvar se opasno pogoršala kada se Hendersonovo društvo potuklo sa Srbima, gostima lokala", piše grčki sajt "Newsit.gr" i pominje "jednog 32-godišnjeg Srbina s britanskim pasošem koji je napao Amerikanca" čime je "počelo premlaćivanje, a prijatelji nisu mogli da ga zaštite".

Henderson je istrčao iz lokala, ali nije uspio da umakne napadačima "koji ga tukli do smrti, udarajući ga i pošto je izgubio svijest", prenose mediji.

Vještak sudske medicine u grčkom gradu Patri je utvrdio da je Henderson umro od krvarenja u mozgu zbog niza udaraca u glavu, i da ima i jednu ranu od razbijene staklene pivske boce, a da je već bio u takvom stanju da nije ni mogao da se brani.

Mediji prenose da su odmah uhapšeni 34-godišnji barmen i 32-godišnji Srbin s britanskim pasošem, "izbacivač" kluba, dok se "šest osoba srpskog porekla", identifikovanih po video-snimcima, mirno predalo policiji iste noći u hotelu u kojem su zajedno boravili.

Prva dvojica negiraju da su imali namjeru da ubiju Amerikanca i kažu da su samo htjeli da ga izbace i lokala jer je pijan "pravio probleme", a ostala šestorica negiraju svoju odgovornost za ubistvo.

Na jednom od snimaka se i vidi kako "izbacivač" prilazi društvu Amerikanaca, što se pretvara u oštru svađu, a kada Henderson ustaje i "izgleda kao da udara izbacivača u lice, stvar izmiče kontroli. Izbija teška tuča grupa Amerikanaca i Srba u šta su se uključili izbacivač i barmen".

Potom se na snimcima s drugih kamera vidi kako Amerikanac bježi napolje, ali ga "sustižu, hvataju i bukvalno ubijaju udarajući ga", pišu grčki mediji.

Porodica ubijenog je objavila da je on bio iskusan svjetski putnik i modni kreator, a da je u Grčkoj bio radi snimanja za svoju novu modnu kolekciju. Saučešče povodom njegove smrti izjavio je rektor Univerziteta Arizone Robert Robins, gdje je Henderson zapamćen kao odličan student.

 

 

nazad na vrh