Prikupljene 3,3 milijarde KM indirektnih prihoda

Napišite komentar

uprava za indirektno banjaluka1Uprava za indirektno oporezivanje BiH u prvih šest mjeseci prikupila je 3,29 milijardi KM indirektnih prihoda, što je za 183 miliona KM ili 5,91 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Iz UIO BiH danas je saopšteno je za Sarajevo-RS da je samo u junu 2017. godine prikupljeno 601 milion KM indirektnih poreza što je za 39 miliona KM više u odnosu na juni 2016. godine, kada je prikupljeno 562 miliona KM.

Ovi prihodi su raspoređeni za korisnike BiH, entitete i distrikt Brčko i veći su za 83 miliona KM u odnosu na prihode koje su korisnici dobili u istom periodu 2016. godine.

Za finansiranje institucija BiH od januara do juna raspoređen je 371 milion KM, za Federaciju BiH 1,481 milijardi KM, Republiku Srpsku 755 miliona KM i distrikt Brčko 81 milion KM.

U saopštenju se dodaje da je razlog tome porast finansiranja spoljnog duga Republike Srpske i FBiH, te je rast prihoda zatvorio porast rate spoljnog duga, ali već u idućem mjesecu se očekuje da će minus sredstava koji je legao na račune entiteta biti anuiran.

Carina je iznosila 130 miliona KM i veća je za 11 odsto u odnosu na prvu polovinu prošle godine, dok je ove godine zabilježen porast vrijednosti uvoza za 14,7 odsto, odnosno uvezli su raznu robu vrijednosti 7,136 milijardi KM.

Iistovremeno, zabilježen je porast vrijednosti izvoza, te je izvezeno razne robe vrijednosti 4,425 milijardi KM, što je više za 15,5 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Sve firme koje se bave izvozom imaju stopu PDV-a nula, a s druge strane mogu iskoristiti sav ulazni PDV, te oni svaki mjesec dobijaju povrat PDV-a i to je način na koji država stimuliše izvozno orijentisana preduzeća, saopšteno je danas iz UIO nakon pres konferencije koja je održana u Banjaluci ispred sjedišta Uprave.

 

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh