Menu
A+ A A-

Obilježene 142 godine od "Nevesinjske puške"

  • Objavio:   Redakcija

nevesinjska puska parastos 2017U prisustvu velikog broja zvanica u selu Krekovi, opština Nevesinje, na mjestu gdje je 9. jula 1875. godine krenula prva "Nevesinjska puška" protiv Osmanskog carstva parastosom i polaganjem vijenaca je obilježeno 142 godine od početka ustanaka u Hercegovini.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Ilija Tamindžija, delegacije Narodne skupštine Republike Srpske i Vlade Republike Srpske, Skupštine Srbije, te predstavnici udruženja proisteklih iz posljednjeg odbrambeno-otadbžinskog rata, opštine Nevesinje i potomci ustanika.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je novinarima da su ustanički hici ispaljeni na današnji dan prije 142. godine u Krekovima i tako promijenili kartu Evrope, a da je posljednji odbrambeno-otadžbinski rat u Republici Srpskoj bio inspirisan "Nevesinjskom puškom".

"Hercegovci su bez oružja i obuće, uz pomoć Srbije i Crne Gore, ušli u ustanak i izborili se da Otomanska imperije ode poslije 500 godina. Nažalost, došao je drugi okupator Austrougarska, koja je vladala narednih 30, 40 godina", rekao je Avdalović.

On je istakao da narod s ove strane Drine danas prvi put živi u slobodnoj srpskoj državi.

Pomoćnik ministra za rad i boračko-invaldisku zaštitu Republike Srpske Duško Milunović naglasio da su Nevesinjci uvijek znali kako se brani sloboda i da su 1875. godine ustali protiv velike Otomanske imperije.

"Taj ustanak se odavde kao plamen proširio na sve srpske zemlje i nakon kojeg su Srbija i Crna Gora dobile nezavisnost. Takođe, i protiv velikog Austrougarskog carstva 1882. godne podignut je ustanak s ciljem da se spriječi regrutovanje srpskog stanovništva u redove Habzburške monarhije", podsjetio je Milunović.

Prema njegovim riječima, ovdje je pukla prva puška u okupiranoj Hitlerovoj Evropi, puno prije nego što je zvanično podignut ustanak u bivšoj Јugoslaviji.

Prva "Nevesinjska puška" izbila je 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti, i ubrzo se proširila na cijelu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore, što je dovelo do izbijanja srpsko-turskog rata i nastanka takozvane Velike istočne krize. Rezultat ovog rata bilo je priznanje nezavisnosti Srbije i Crne Gore, te austrougarska okupacija BiH na Berlinskom kongresu 1878. godine.

Druga "Nevesinjska puška", poznatija kao "Uloški ustanak", izbila je u januaru 1882. godine napadom ustanika na austrougarsku žandarmerijsku stanicu u Ulogu, zbog donošenja takozvanog Vojnog zakona o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH.

"Nevesinjska antifašistička puška" predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj, nakon masakra 27 ljudi u selu Udružnju kod Nevesinja.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS