Policajci u zajedničkim institucijama hoće veće plate

Napišite komentar

savjeti ministara bih zgrada 1Policijski službenici, zaposleni u bezbjednosnim agencijama na nivou BiH, traže povećanje plata odnosno izjednačavanje njihovih primanja sa primanjima ostalih zaposlenih u zajedničkim institucijama BiH.

Da li će se njihovi zahtjevi i argumenti, na osnovu kojih traže veće plate, uvažiti zavisi od političara koji se pozivaju na reformsku agendu i uslove MMF-a.

Kada je prije 9 godina usvojen Zakon o platama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH policijski službenici su nepravedno zapostavljeni. Sada traže da se ta nepravda ispravi.

"Sramota da kuriri u institucijama i Agencijama BiH koji nose poštu iz kancelarije u kancelariju imaju platni koeficijent od 1,4 do 1,52 a policijac ima koeficijent 1,29 i dobije olaru od 613 maraka", kaže predsjednik Sindikata SIPA-e Danijel Ilić i dodaje da policajci u kantonalnim i MUP-u Federacije i Republike Srpske imaju znatno veću platu od policijskih službenika na nivou BiH.

Ilić ističe da policajci SIPA-e, Granične policije i Direkcije za koordinaciju ne traže povećanje već izjednačavanje plata sa ostalim radnicima u zajedničkim institucijama BiH i to ne za sve zaposlene u navedenim agencijama već samo za ovlaštena lica.

Smatraju da policajac sa srednjom stučnom spremom treba imati istu platu kao službenici iste spreme u ostalim institucijama BiH a da inspektori sa visokom stručnom spremom moraju da se izjednače sa raznim referentima koji imaju i do 300 maraka veću platu.

Iako imaju podršku resornog ministra Dragana Mektića, koji je u parlamentarnu proceduru uputio zahtjev za izmjene i dopune Zakona o platama, ne nailaze na razumijevanje ostalih političara. Prije svega ministra finansija u Savjetu ministara BIH Vjekoslava Bevande, koji tvrdi da za to nema para u budžetu,te poslanika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH koji se pozivaju na reformsku agendu i uslov MMF-a za dobijanje kredita.

"Jesmo li se mi dogovorili da se nikava primanja ne povećavaju?", pita poslanik SNSD-a Dušanka Majić.

"Ako smo odlučili da poštujemo reformsku agendu onda to isključuje bilo kakvo povećanje plata u javnom sektoru. Ne možemo biti dvolični pa jedan dan donositi jednu odluku, a sutra sasvim drugu.To pokazuje da smo nedoslijedni u svojim namjerama.To je neozbiljno", tvrdi Dušanka Majkić i dodaje da je to nedostojno jedne zemlje koja pretenduje da ide prema Evropskoj uniji.

"Izjava Dušanke Majkić je sramota", odgovara šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević.

"Pitam se kako bi reagovala da ona i njena porodica žive od 500 maraka. Da od toga treba i da školuje djecu", pita se Pandurević i ističe da se novac za povećanje plata policijskim službenicima može ušdedjeti u budžetu.

"Možemo da uštedimo na otpremninama za penziju. Gospođa Majkić koja toliko brine o interesima Republike Srpske, a među tim policijacima je bar 1/3 Srba iz Republike Srpske, neka svoju otpremninu od 28 hiljada maraka podijeli sa porodicama tih ljudi", predlaže Pandurević.

Policijski službenici razočarani su stavom pojedinih političara.

"Žalosno je da oni ne žele da se odreknu ni jednog feninga svojih plata i naknada a od nas traže da ih štitimo i da se borimo protiv terorizma,organizovanog kriminala i korupcije i prekograničnog šverca i kriminala. Pred evropskim zvaničnicima se kunu da su spremni da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije, protiv terorizma a ne žele da ulože ni jednu marku u policiju na nivou BiH", kaže predsjednik Sindikata SIPA-e Danijel Ilić i dodaje:

"Ne tražimo previše i ne tražimo ništa što ne zaslužujemo. Novac za nas može se naći u postojećem okviru budžeta Institucija BiH. Nema potreba da zbog nas povećavate budžet i tako kršite reformsku agendu i zahtjeve MMF-a. Sa malim uštedama na telefonskim računima,dnevnicama i službenim automobilima može se uštedjeti novac za izjednačavanje naših plata".

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh