Kapacitet Međunarodnog aerodroma Sarajevo biće udvostručen

aerodrom sarajevo novoU posljednjem kvartalu ove godine počinje rekonstrukcija sarajevskog aerodroma, odnosno Terminala B. Kapacitet će biti udvostručen, a dobiće se i novi sadržaji. Vrijednost projekta je 38 miliona KM.

"Terminal B" sarajevskog aerodroma je objekat kroz koji se vrši preuzimanje i otprema aviona, putnika, prtljaga, pošte i robe, trenutno ima kapacitet milion putnika. S obzirom na stalan rast broja putnika ta cifra uskoro bi mogla biti dostignuta pa je odlučeno da se prošire kapaciteti.

Glavni projekat rekonstrukcije i proširenja Terminala B izradila je projektantska kuća "Grupa Arh" na čelu s Seadom Gološem.

U intervjuu za "Sarajevo International Airport Magazine", Gološ je rekao da proširenje treba osigurati dodatnih 10.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže, i to suteren, prizemlje i dva sprata.

"Rušiće se stari Terminal A, a na njegovom mjestu proširiće se postojeći Terminal B. Stari i novi dio biće povezani velikom, modernom nadstrešnicom. Terminal je sada dug 68, a biće dug 110 metara. Sada imamo jedan ulaz i izlaz, a proširenjem ćemo dobiti još jedan ulaz na aerodrom. Proširićemo "check-in" zonu. Gužvi ovdje neće biti", rekao je Gološ u intervjuu koji prenosi "BiznisInfo".

Dodao je da je na vazdušnoj strani dosta tijesan prostor. I to će riješiti pa će umjesto sadašnje četiri kapije napraviti sedam. Proširiće i zonu dolazaka, a dobiće se time veći protok putnika.

Promijeniće se i oprema, postaviće se 4D scanning sistem. Kapaciteti Granične policije takođe će biti povećani.

"Ipak, nemojte očekivati da od malog napravimo veliki aerodrom. To je neralno za naše uslove i mislim da to nama ne treba. Sarajevski aerodrom će i dalje ostati mali aerodrom, ali će puno dobiti na komforu u dolascima i odlascima putnika, što jest suština malih aerodroma – da brzo uđete i brzo izađete s njih. Zgrada Terminala B imaće kapacitet 2 miliona putnika", rekao je Gološ.

Kada je riječ o sadržajima, uz proširenje postojećih, izgradiće se nova gastronomska zona.

Predviđena je jedna zajednička soba za molitve za sve konfesije te dva restorana, jedan je CIP (commercial important passengers) a drugi je VIP.

Gološ je rekao da se nada, da će pušenje biti potpuno zabranjeno, iako sada ima soba za pušače.

Inače, osigurana je urbanistička saglasnost nadležnog federalnog ministarstva, a procijenjena vrijednost investicije je 38 miliona KM.

Gološ je kazao da radovi počinju u posljednjem kvartalu ove godine.

"Aerodrom će uskoro biti u potpunosti reorganizovan i dobiće sve što je potrebno za funkcionalno i moderno poslovanje. Važno je napomenuti da će aerodrom tokom svih ovih radova raditi. Zastoja i izmjena u saobraćaju ne smije biti", zaključio je on.

 

 

nazad na vrh