Stefan Ćeha nastupa na festivalu "C.H.O.I.R." sa kompozicijom "Sensibile"

Napišite komentar

stefan ceha sarsU okviru 22. Interregionalnog omladinskog horskog susreta "C.H.O.I.R." u njemačkom Ohzenhauzenu, na koncertu "Serenade" biće predstavljena kompozicija "Sensibile" autora Dalibora Đukića, koju će izvesti student Smjera za harmoniku Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stefan Ćeha.

On je za Sarajevo-RS istakao da mu je velika čast što će imati priliku da ovu sjajnu kompoziciju, koju je Dalibor Đukić posvetio upravo njemu, predstavi u okviru pomenutog festivala, koji pruža veliki značaj i doprinos u popularizaciji klasične muzike.

"Osjećam neizmjernu radost i zahvalnost što sam dobio priliku da budem dio festivala koji, prije svega, podržava mlade muzičare, a radi na jačanju kulturnih veza zemalja koje su dio ovog projekta", rekao je Ćeha za Sarajevo-RS.

Ćeha ističe da će sljedećeg mjeseca u Ohzenhauzenu imati priliku da međunarodnoj publici predstavi kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine.

"Tim povodom je i nastala kompozicija "Sensibile", koje je ophrvana melosom naše zemlje, u kombinaciji sa modernim muzičkim jezikom", kaže Ćeha.

U ovaj projekat uključeno je pet članova modernih muzičkih akademija iz Bosne i Hercegovine, uključujući i Stefana Ćehu kao predstavnika Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da mu je čast i zadovoljstvo što će učestvovati u ovom programu ispred Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te da će to imati veliki značaj za njegovo dalje školovanje.

"Naša delegacija iz BiH osjeća odgovornost da pokaže kvalitet našeg rada, kao i otvorenost za buduću saradnju", naveo je Ćeha i dodao dastefan ceha sars 2 je učešće na festivalu "C.H.O.I.R." samo početak njegovog daljeg umjetničkog puta.

Ove godine ga očekuje Svjetski kup u Italiji na kojem će učestvovati sa kolegama iz kvinteta "Accordeus", a pod mentorstvom profesorice Danijele Gazdić spremaće se i za takmičenja u oktobru.

Od oktobra mjeseca zajedno sa kolegom Aleksom Mirkovićem krenuće na prvu koncertnu turneju koja će obuhvatiti gradove Istočno Sarajevo, Sarajevo, Foča, Zenica, Mostar, Nikšić, Podgorica i Beograd.

"U tim gradovima premijerno ću izvesti dvije kompozicije Dalibora Đukića, obje posvećene meni, "Pastoralu" i kompoziciju "Duo Capriccioso", koja je napisana za klarinet i harmoniku", kaže Ćeha za naš portal i napominje da je veoma uspješnu saradnju ostvario i sa Simfonijskim orkestrom Mostar.

"Sa njima sam nastupio u maju ove godine, čime sam postao prvi akordeonista koji je nastupio sa Simfonijskim orkestrom Mostar u istoriji njihovog postojanja", kaže Ćeha.

On dodaje da kompozitor Dalibor Đukić piše koncert za harmoniku i gudački orkestar, posvećen Simfonijskom orkestru i njemu, tako da očekuje da će se i ta saradnja nastaviti.

"Trudiću se da sve svoje planove realizujem što kvalitetnije, jer je upravo muzika nešto što donosi mnoštvo nezaboravnih trenutaka i osjećanja. Trudim se da izražavam jedinstvenu vjeru u muziku, jer muzika je kao i duša - beskonačna", rekao je za Sarajevo-RS Stefan Ćeha.

Festival "C.H.O.I.R." se održava na Državnoj akademiji za muzičku omladinu Baden-Württemberga, u Ozhenhauzenu od 1995. godine.Posljednja izmjena subota, 08 Juli 2017 01:09
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh