Samit G20: Teški razgovori i istorijski susret

samit g20 hamburgPrvog dana Samita Grupe 20 učesnici su uspjeli da se saglase o skoro svim pitanjima, ali su ipak vođeni teški razgovori i vidljive su određene razlike u mišljenima.

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je da su se skoro svi lideri zemalja Grupe 20 saglasili da je potrebna slobodna i fer trgovina.

Njemačka kancelarka je istakla da su na Samitu vođeni veoma teški razgovori o trgovinskim pitanjima, te da je pred "pregovaračima" ostao još veliki dio posla".

Ona ipak nije htjela da precizira ko nije podržao ideju "slobodne trgovine", ali je posebno istakla veliku zabrinutost zbog politike "Prvo Amerika" predsjednika SAD Donalda Trampa koji se protivi postojećim sporazumima o slobodnoj trgovini.

"Razgovori su veoma teški, ne želim to da krijem", rekla je Merkelova.

Tramp rizikuje izolaciju

Njemačka kancelarka je istakla da svojim protekcionističkim nagonima, kao i protivljenjem Pariskom sporazumu o klimatskim promjenama Tramp rizikuje da stavi sebe u položaj izolovanosti na forumu čiji je cilj unapređenje koordinacije globalne politike nakon ekonomske krize 2007. godine.

Merkelova je dodala da je Tramp prisustvovao prvom dijelu diskusije o politici u vezi sa klimatskim promjenama, uprkos tome što zastupa potpuno drugačiji stav od ostalih lidera.

Ukloniti ekstremističke sadržaje sa internetaputin tramp susret

Lideri zemalja "Grupe 20" saglasili su se da bi internet provajderi trebalo da uvedu novu tehnologiju i obuku svojih zaposlenih kako bi otkrili i uklonili ekstremističke sadržaje sa interneta.

Oni su se, takođe, dogovorili da zajedno rade i konsultuju se oko novih terorističkih prijetnji vazdušnom saobraćaju, navodi AP.

Takav plan i obećanja iznijeti su u saopštenju o borbi protiv terorizma koje je izdala njemačka vlada. Lideri su saopštili da će pokušati da se izbore za zakonski i nearbitrarni pristup sumnjivim podacima kada je ugrožena nacionalna bezbjednost, dodavši da se vladavina prava primjenjuje i na internetu kao i van njega.

Sastanak Putina i Trampa i kolutanje očima Merkelove

Prvi dan G20 mnogi nazivaju istorijskim jer su se na marginama Samita prvi put oči u oči sastali predsjednici SAD i Rusije Donald Tramp i Vladimir Putin.

Kako je nakon sastanka saopšteno dvojica funkcionera su izrazili zadovoljstvo zbog susreta i nadu da će njihovi razgovori dati pozitivne rezultate.

"Reuters" prenosi da je šef Bijele kuće kazao da su njih dvojica "pričali o mnogim stvarima" i da "misli sa će sve biti veoma dobro", kao i da sa "radošću očekuje mnogo pozitivnih stvari koje treba da se dese Rusiji i SAD".

Svjetski mediji izvještavaju da su predsjednici razmijenili mišljenja o krizama u Siriji i Ukrajini, kao i o navodnom ruskom miješanju u američke izbore.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je Tramp prihvatio Putinove demante o ovim navodima. Još jedan zanimljiv razgovor zabilježile su kamere novinara.

Naime, ruski predsjednik je razgovarao sa njemačkom kancelarkom, a sudeći prema snimku njih dvoje su imali oprečne stavove o, za sada nepoznatoj, temi.

Merkelova je Putinu nešto objašnjavala, a Putin se očigledno nije složio s tim, već je imao neku svoju verziju. Video-snimak je otkrio da Merkelova to nije najbolje prihvatila te je zakolutala očima.

 

 

nazad na vrh