Kratkotrajna blokada Jadranske magistrale izazvala saobraćajni kolaps

Napišite komentar

blokada jadranske magistrale neumU centru Neuma blokirana je Jadranska magistrala, čime su građani ovog jedinog bh. grada s izlazom na more iskazali nezadovoljstvo odnosom vlasti prema njima i problemima koje im svake ljetne sezone izazivaju saobraćajni kolapsi za normalno odvijanje života.

Blokada Jadranske magistrale u svega desetak minuta je izazvala ogromne probleme i stvorila kilometarske kolone, ali i fizičke obračune ljude kojima se žurilo proći tim putem.

Neumljani okupljeni u Udruženje "Naš Neum", na čelu s predsjednikom Daliborom Krešićem frustrirani saobraćajnom izolovanošću svog mjesta, su blokadu Jadranske magistrale najavljivali u više navrata, a današnji potez kako kažu im je očajnički, jer nisu imali drugog načina pokazati javnosti koje probleme ljeti proživljavaju, zbog ignorisanja predstavnika vlasti prema njihovim problemima.

"Ovaj prosvjed danas je zbog nemogućnosti komunikacije što na hrvatsku stranu put Splita, što prema Dubrovniku i prema unutrašnjosti, prema Čapljini i Mostaru. Građani Neuma su u ljetnoj sezonu u jako teškoj situaciju jer satima čekaju na graničnim prijelazima. Za vrijeme trajanja turističke sezone, građani Neuma, za odlazak bilo gdje su prisiljeni čekati u kilometarskim kolonama na granicama po više sati na visokim temperaturama ili riskirati vlastiti život i automobil na uskoj i opasnoj seoskoj cesti preko Svitave i tako svake godine tijekom turističke sezone“, razlog je današnjeg pothvata rekao je za Krešić.

Jadranska magistrala u središtu Neuma blokirana je u 11 sati na svega desetak minuta, iako je obustava saobraćaja bila najavljena na pola sata, a "začepila" je saobraćaj iz ostatka Hrvatske prema Dubrovniku i obrnuto, te izazvala ogromne probleme.

Ova situacija dovela je do incidenta već u prvim minutama blokade, kada je jedan od vozača dolazeći iz smjera Kleka pokušao proći blokiranu cestu, te automobilom nasrnuo na jednog od protestanata koji su blokirali cestu, što rezultiralo vraćanjem udaraca praznom gumom po njegovom automobilu.

Današnji protest, kako ističu organizatori, održan je na svega desetak minuta i pokazao ogromne problem, a ako ne bude urodio plodom da se vlasti solidarišu s njihovim problemima i nađu rješenje, biće primorani preduzeti radikalnije mjere.

S obzirom na to da su gužve na granicama ionako već ogromne, protest blokiranjem magistrale u svega nekoliko minuta je stvorio kilometarske kolone na graničnim prelazima Neum - Klek i Neum - Zaton Doli.

Organizatori protesta poručuju kako su nebrigom BiH i Hrvatske ostali u teško izdržljivoj saobraćajnoj izolaciji koja se manifestuje kroz dvije (uskoro potpuno) šengenske granice, te strašno lošu cestu preko Svitave izgrađenu zapravo za potrebe tamošnje hidroelektrane, a ne da bude glavna poveznica jedinog bh. grada na moru s ostatkom države.

Neumljani već godinama zahtijevaju da se njihovi problemi riješe, ali sluha s pozicija odgovornih, kako ističu nema.

"Rješenje im je odavno ponuđeno, njime nitko ne gubi, a svi dobivaju. Ali nas se uporno ignorira. Zato smo prisiljeni na ovakav čin. Žao nam je turista, ali situacija je za nas postala neizdrživa", stav je Neumljana.

Prijedlog za rješenje problema, prema opštinskim vlastima, s kojima se slažu i organizatori protesta, je da se za ljude s neumskom adresom otvori malogranični prelaz Radež - Vukov Klanac prema Opuzenu i Metkoviću te prelaz Imotica - Duži prema Dubrovniku.

Razloga za to, kako naglašavaju, su svakodnevne potrebe stanovništva, hitni slučajevi, odlasci doktoru, djece u škole i na kraju normalan način života.

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh