Ustavni sud odlučio: 1. mart i 25. novembar nisu neustavni

Napišite komentar

ustavni sud bih1

Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH ne krše ustav Bosne i Hecegovine, zaključile su sudije Ustavnog suda ocjenjujući ustavnost dva Zakona o obilježavanju tih datuma kao državnih praznika.

Tako je odbačena apelacija 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske. Ustavni sud BiH se samo poziva na članove Ustava i međunarodnih konvencija. U vrlo kratkom obrazloženju ustavne sudije su samo zaključile da nema diskriminacije i da su i ti praznici dio državnog kontinuiteta koji je Bosna i Hercegovina preuzela Dejtonskim sporazumom.

To je neprihvatljivo, poručuje u prvoj reakciji Mladen Ivanić , predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Argumentaciju suda u prvoj reakciji na odluku brani i bošnjački član bh. Predsjedništva. Praznici su dio kontinuiteta države poručuje Bakir Izetbegović.

“To su praznici neki od njih čak i predratni koji ne diskriminišu nikoga. Živimo svi u nezavisnoj Bosni i Hercegovini, rođeni smo u njoj tako da to je očekivana odluka koju pozdravljam”, poruka je Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Kada su pisali apelaciju poslanici iz Srpske su računali da će sud imati iste aršine kao i kod 9. januara, kažu u rukovodstvu Narodne skupštine.

Predsjednik Parlamenta Republike Srpske ističe da je odluka zaprepastila većinu građana u Srpskoj, jer takva mjerila i aršini, pokazuju da se radi o potpuno političkom sudu.

“Bilo bi logično da se Sud BiH postavi kao što se postavio i prema 9. januaru, gdje je razmatrano u istom kontekstu i u istoj ravni i jedan i drugi datum”, riječi su Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine Reoublike Srpske.

“Nama je potpuno jasno da je ovo legalizacija šerijatskog zakona u BiH, jer se po istom principu jednom narodu dozvoljava da slavi svoje datume, a drugom narodu dozvoljava iako je po Dejtonu i 1. mart i 9. januar dio kontinuiteta i Republike Srpske i BIH”, kaže Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS.

Upravo na kontinuitet ranije Republike Bosne i Hercegovine pozvale su se sudije Ustavnog suda.

“Ni najveći optimisti više ne mogu vjerovati u budućnost BiH nakon današnje odluke”, poručuje Marko Pavić predsjednik DNS-a.

“Poruka koju je danas poslao Ustavni sud BiH gora je od onoga što smo doživljavali u prošlosti. Svi oni koji su dobronamjerni očekuju da u BiH bude jednak pristup događajima i pojavama, ali je očigledno da ni najveći optimisti, nakon ovakve presude, ne mogu više vjerovati u BiH, naročito ne u njenu budućnost”, izjavio je Marko Pavić, lider DNS-a.

“Današnja Odluka Ustavnog suda budi vrlo bolne osjećaje u Srpskoj. Njome se pokušavaju potvrditi dva dana koja su bila pogubna za Srbe”, poručuje predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh