Menu
A+ A A-

Brisel gubi strpljenje sa BiH

  • Objavio:   Redakcija

briselBrisel polako gubi strpljenje sa BiH i vrlo je moguće da "presudi" u nadmetanju vlasti u BiH oko donošenja zakona o sudovima u BiH, oko kojeg se godinama vodi bitka u okviru strukturalnog dijaloga.

Kako je "EuroBlicu" potvrdio izvor iz pravosudnih institucija BiH, domaćim učesnicima u strukturalnom dijalogu za reformu pravosuđa BiH bio je dat rok do 27. juna da u Brisel pošalju Nacrt zakona o sudovima u BiH sa izdvojenim mišljenjima.

Prema njegovim tvrdnjama, ta obaveza je ispunjena, ali je ostalo nejasno kakve bi poteze mogli sada da povuku predstavnici Evropske komisije koji su, takođe, bili uključeni u strukturalni dijalog u BiH.

"Pretpostavljam da će njihovi eksperti sada analizirati prijedlog koji je otišao iz BiH, koji je u 95 odsto usaglašen. Ostala je i dalje sporna nadležnost Suda BiH i gdje bi bilo sjedište višeg suda, koji bi eventualno bio uspostavljen. Sve to je navedeno u izdvojenim mišljenjima i upućeno u Brisel", kaže sagovornik ''Blica''.

Rješenje prihvatljivo za sve do kraja godine

Istovremeno, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH Milan Tegeltija nije želio da spekuliše o mogućim potezima Brisela kada je riječ o zakonu o sudovima BiH i, uopšte, o epilogu strukturalnog dijaloga, ali je istakao da je Evropska unija opredjeljena da se taj proces što prije završi.

"Vjerujem da ćemo u dogovoru sa EU uspeti da iznađemo rješenje koje će biti prihvatljivo za sve i da će se zakonski prijedlozi naći u parlamentarnoj proceduri do kraja godine", rekao je Tegeltija.

Ni sagovornici "EuroBlica" bliski Ministarstvu pravde Republike Srpske nisu željeli da spekulišu o mogućem odgovoru Brisela na dokument koji je upućen iz BiH, dodajući da je Republika Srpska dostavila prijedlog koji je iznijela još 2015. godine, uz male korekcije koje se tiču nadležnosti Suda BiH.

Nadležnost

"Mi i dalje insistiramo na tome da se zakonom tačno propišu nadležnosti Suda BiH. Nema govora o nekoj proširenoj nadležnosti. Po našem mišljenju, Sud BiH može biti nadležan samo za krivična djela propisana Krivičnim zakonom BiH, dok je ono što je propisano Krivičnim zakonom Republike Srpske u nadležnosti sudova u Republici Srpskoj. Ne vjerujem da bi moglo da se desi da Brisel bukvalno nešto nametne, jer je do sada uvek insistirao na dogovoru unutar BiH, ali koji, evo godinama ne možemo postići", kaže izvor.

Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa BiH započeo je još 2011. godine, i to nakon susreta tadašnje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Banjaluci.

Zbog nezadovoljstva radom pravosuđa BiH, Dodik je u to vrijeme prijetio referendumom u Republici Srpskoj o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH.

Postavljeni rokovi

Posljednji sastanak ministara pravde u BiH održan je početkom juna u Sarajevu, kojem su prisustvovali i predstavnici Evropske komisije.

Oni tada nisu željeli da se izjašnjavaju o dosadašnjim rezultatima strukturalnog dijaloga, ali su postavili rok do kraja juna da se predloži zakon o sudovima u BiH.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Svijet

Radio Sa-RS