Menu
A+ A A-

Lažni invalidi gušili Fond PIO

  • Objavio:   Redakcija

penzioneri sah parkFond penzijsko-invalidskog osiguranja RS (PIO) u ovoj godini ima najpovoljniju strukturu korisnika od svog postanka, jer je udio starosnih penzija po prvi put dospio iznad 55 odsto od ukupnog broja penzionera, a istovremeno nikada nije bilo manje invalidskih penzija, što značajno stabilizuje čitav penzioni sistem.

Mnogo je faktora koji utiču na ovaj sistem, a jedan od značajnijih je struktura korisnika, pri čemu se teži što većem broju penzionera u starosnoj penziji u odnosnu na one koji su pravo stekli po nekom drugom osnovu. Povoljnija struktura penzija znači i bolje funkcionisanje Fonda PIO.

"Najidealnije bi bilo kada bi se svi penzionisali sa 40 godina staža, što je u praksi nezamislivo", objašnjava portparol Fonda PIO Tihomir Joksimović i dodaje da je sa punim penzionim stažom u RS tek oko 23 odsto penzionera.

U Fondu objašnjavaju i da je nekada, kao posljedica rata, bilo dosta više korisnika invalidskih penzija. Mnogi su upravo rat iskoristi i da se nezakonito domognu penzije, falsifikujući medicinsku dokumentaciju.

"Dosljedna primjena propisa i sistem kontrole najviše su smanjili broj invalidskih penzija. Imamo primjedbe da su previše pooštreni kriterijumi, što nije tačno. Jednostavno, samo oni koji zaista imaju određeni stepen invalidnosti i za to odgovarajuću medicinsku dokumentaciju, mogu i ostvariti pravno na penziju", rekli su u Fondu.

Predsjednik Udruženja ekonomista RS "SNjOT" Saša Grabovac smatra da će ova struktura penzija svakako uticati i na bolje funkcionisanje penzionog sistema, posebno jer neće biti mnogo onih koji su na osnovu lažne dokumentacije dobijali čekove.

U Republici Srpskoj penziju prima 257.371 penzioner

Da bi penzijski sistem bio još stabilniji, predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj smatra da će jedino smanjenje administracije i veće ulaganje u razvoj privrede, imati dugoročno pozitivne efekte na Fond PIO.

"Očekujemo da ćemo u nekom dugoročnom periodu imati i veće penzije. Srpska ima potencijala za to. Potrebno je samo više ulagati u razvoj privrede", istakao je Rakulj.

 

 

nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com