Menu
A+ A A-

Po avanturu u Foču i odmor dolaze iz Singapura

  • Objavio:   Redakcija

zelengora planinariČari opštine Foča opčinile su veliki broj turista, među kojima ne manjka ni onih iz dalekih zemalja, pa čak i sa drugih kontinenata.

Na njihovu radost u mjestu Dučeli, udaljenom 18 kilometara od Foče, na obali Drine nikao je novi turističko-rekreativni kompleks "Trioluksrizort". U gradnju novog bisera ove opštine uloženo je 340.000 evra, posjeduje 90 kreveta, 25 neobičnih, drvenih bungalova, restoran i bazen.

U centar zabave i rekreacije pristigli su i prvi gosti, među kojima je Džon Hin iz dalekog Singapura. On je rekao da se otisnuo u fočanski kraj jer ga ovdje zadivljuje jedinstven prirodni ambijent, koji budi sva čula.

"Impresioniran sam ovim mjestom. Predivno je, ima mnogo sadržaja u kojima posjetioci mogu da uživaju. Divni su pejzaži, nevjerovatno kako sve izgleda", kazao je Hin.

Dodao je da u Singapuru nisu navikli na ovakvu prirodu.

"Nemamo ovakve planine, najveća nadmorska visina je 333 metra, tako da kad ovdje dođem sva ova vegetacija i brda, planine me zadivljuju, kao i svjež vazduh. Kad probam rafting mislim da ću biti još zadovoljniji, ali, sve u svemu, ovo je veoma lijepa zemlja", rekao je Hin.

Među gostima je najviše Beograđana, koji prvo biraju rafting avanturu, a zatim odmor.

"Odlično je, prvo smo iskusili adrenalin i rafting Tarom. Ovo je predivan spoj zabave i uživanja, šteta bi bila ne vratiti se ponovo", kaže Branko Petković iz Beograda.

Njegova supruga Tanja je dodala da će sigurno doći ponovo.

Svi koji iskuse rafting i jedinstvene pejzaže vrate se po novi doživljaj, što je učinio i Srđan Borjanović.

"Ne postoji ništa lepše na prostoru bivše Jugoslavije, a sa novim kampom to je sve uokvireno. Šesti put dolazim i svaki put mi je sve bolje", kaže ovaj Beograđanin.

Bogata ponuda privukla je i turiste iz Hrvatske.

"Prvi put sam ovdje. Mi na Krku pravimo kamp, pa će ova posjeta biti dragocjena", kaže Ivica Orlić sa Krka.

Osim u bogatstvu prirode i rafting avanture, posjetioci su uživali i u pozorišnoj predstavi "Savršeni kroj", koju su izveli srpski glumci Boda Ninković i Dragan Petrović Pele. Kažu da im povjetarac uz Drinu i te kako prija.

"To je ono što nama sa betona fali. Beograd je pretopao ovih dana, a ovo je druga priča, divno", kaže Ninković.

Zgodna alternativa za more, tako glumačka legenda Pele opisuje viđeno.

"Aktivan odmor i rafting su možda bolja varijanta od mora i mislim da će morati da proširuju kapacitete kada se ljudi naviknu", smatra Pele.

Cilj investitora je da spoji turizam i kulturu.

"Ideja je da jednom mjesečno imamo pozorišne predstave, koncerte, izložbe, književne večeri, stendap šou i druga razna kulturna dešavanja, a uz to i bogatu turističku ponudu", rekla je investitorka Mirjana Vasić.

U opštini Foča ocjenjuju da novi objekat uveliko obogaćuje turističku ponudu te poručuju da će lokalna zajednica uvijek podržavati investitore koji su zainteresovani da ulažu u ovu lokalnu zajednicu.

"Zemljište na kojem je sagrađen kompleks je vlasništvo "Elektroprivrede" Republike Srpske, a njime gazduje opština Foča. Dali smo zemljište u zakup i pomogli onoliko koliko smo mogli. Mislimo da će ovo omogućiti novo zapošljavanje i ponudu koja će zadovoljiti mnogo veći broj gostiju od onih koji dolaze na rafting", rekao je načelnik Foče Radisav Mašić.
Delicije

Poslije adrenalina na Tari turiste omame mirisi i ukusi domaće kuhinje, a najčešće domaći hljeb i jela ispod sača.

"Gosti obožavaju sač, a jela se pripremaju od krompira i drugog povrća te prasećeg i telećeg mesa. Od ostalih autohtonih jela turisti rado naručuju i gulaš, jela sa roštilja, pite i druga tradicionalna jela", kaže kuvar Borislav Simović.

 

 

nazad na vrh

Turizam

Radio Sa-RS