Menu
A+ A A-

Brnabić: Ako Srbija bude morala da bira, biraće EU

  • Objavio:   Redakcija

ana brnabic2Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je da će se Srbija, ako bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, opredjeliti za ovu drugu.

U intervjuu za američku agenciju "Blumberg", ona je rekla da će nastaviti put koji je započeo njen prethodnik Aleksandar Vučić, da zemlju pripremi za članstvo u EU do kraja svog mandata 2020. godine.

"EU je cilj ka kome idemo, to je jasno", rekla je Brnabić u svojoj kancelariji sa pogledom na ruševine Ministarstva odbrane koje je bombardovao NATO 1999. tokom rata na Kosovu, navodi "Blumberg".

"Imamo emotivne veze s Rusijom, zbog tradicije, kulture, vjere. Ima mnogo ljudi u Srbiji koji Rusiju doživljavaju kao našeg velikog brata i zaštitnika. Ta osjećanja se ne mogu zanemariti, ali naš strateški put je EU", rekla je Brnabićeva, koja je prošle sedmice preuzela dužnost premijera.

"Blumberg" navodi da Aleksandar Vučić, kao predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke, i dalje ima uticaja na vladu koju predvodi Ana Brnabić, iako je prešao na nominalno ceremonijalnu dužnost predsjednika.

Kao premijer, on je koristio prednost pozicije izmedju Rusije i EU, obavezujući se na reformu pravosudja i privrede i prihvatanje vrednosti Unije i, u isto vrijeme, prihvatajući investicije i oružje iz Moskve.

Takođe je odbio da slijedi EU u sankcijama nametnutim Rusiji zbog Ukrajine, podsjeća "Blumberg" i dodaje da Ana Brnabić nije mogla da kaže da li će i ona nastaviti tako, ako to bude ugrozilo pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

"Ne mogu to sada da komentarišem, jer je na Balkanu veoma teško obavezati se na bilo šta. To je težak region", rekla premijerka.

"Blumberg" podsjeća da je Rusija najveći saveznik Beograda i kada je riječ o podršci za neprihvatanje nezavisnosti Kosova, što je jedna od najvećeih prepreka zaključivanju pregovora o pridruživanju EU.

Ana Brnabić rekla je da napredovanje ka normalizaciji veza s okrajinom sada zavisi od toga da li će Kosovo dati određenu autonomiju Srbima koji žive na sjeveru bivše pokrajine, a ukupno pitanje statusa će biti odlučeno na samom kraju putovanja, navodi agencija.

"Bez obzira da li budemo potpuno spremni 2020. godine da se priključimo EU, to će ponovo zavisiti od EU da li ona želi da prihvati nove članice", rekla je premijerka i dodala da će Vlada morati da promoviše taj cilj u javnosti koja je skeptična, navodi "Blumberg" i dodaje da, prema rezultatima decembarske ankete Kancelarije za evropske integracije, pridruživanje EU podržava manje od polovine 47 odsto, građana Srbije.

Brnabićeva se osvrnula i na kritike opozicionih lidera koji optužuju Vučića da grabi vlast i da će i sa mjesta predsjednika držati uzde Vlade.

"Ni jednom nisam imala razloga da posumnjam da ću imati njegovu punu podršku za teške odluke, ali i odrešene ruke da činim šta mislim da je najbolje", rekla je.

Na pitanje da li će moći da donosi odluke bez njegovog nadzora, ona je rekla: "Bila bih iznenađena ako ne budem mogla".

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS