Menu
A+ A A-

Srbija dobila vladu - Ana Brnabić premijer

  • Objavio:   Redakcija

ana brnabic holPoslanici Narodne skupštine danas su većinskom podrškom izglasali vladu premijerke Ane Brnabić. Za vladu Ane Brnabić glasalo je od 212 prisutnih poslanika 157 je glasalo za, 55 protiv i uzdržanih nije bilo.

Kako se očekuje, Brnabić i članovi njenog kabineta uskoro će i položiti zakletvu nakon koje će i početi da traje mandat novoj Vladi Srbije.

Vlada Srbije radiće u sljedećem sastavu:

Ana Brnabić, premijerka, Ivica Dačić, prvi potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova, Nebojša Stefanović, potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova, Rasim Ljajić, potpredsjednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Zorana Mihajlović, potpredsjednik vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dušan Vujović, ministar finansija, Goran Knežević, ministar privrede, Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, Nela Kuburović, ministarka pravde, Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Aleksandar Vulin, ministar odbrane, Zoran Ðorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, Mladen Šarčević, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta, Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, Slavica Ðukić Dejanović, zadužena za populacionu politiku, Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća i Nenad Popović, zadužen za inovacije i tehnologiju.

Vlada bi mogla da bude izabrana već u četvrtak, u zakonskom roku. Izboru nove vlade prethodila je dvodnevna rasprava u parlamentu u kojoj je Brnabić iznijela ekspoze i predstavila kandidate za sastav kabineta.

Brnabić je prilikom predstavljanja ekspozea i članova kabineta pozvala poslanike u Skupštini Srbije da se pridruže njenom timu u izgradnji boljeg života za sve građane i izgradnji budućnosti za sve građane, te poručila da će odluke svog tima braniti s dostojanstvom i dignitetom.

Digitalizacija, obrazovanje i ekonomski razvoj biće ključni prioriteti nove vlade, rekla je Brnabić koja je naglasila i da je ovo vlada kontinuiteta i da ima dobar osnov koji je postavila prethodna koju je vodio Aleksandar Vučić.

Nova vlada 5. je po redu od 1990. godine, kada je u Srbiji uveden višestranački sistem.

 

nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS