Odgovornost za negativnu ocjenu svaljena na nastavnike matematike

Napišite komentar

matematika zadatakDobije li više od polovine učenika u razredu negativnu ocjenu iz pismenog iz matematike test se, po važećim pedagoškim pravilima, mora ponoviti.

Tako se kod jednog nastavnika matematike ove školske godine čak 13 pismenih radova moralo ponoviti zbog više od 60 odsto nedovoljnih ocjena, kažu u Republičkom pedagoškom zavodu Srpske.

Predrag Damjanović, direktor Zavoda, kaže se pismeni radovi ponavljaju zbog neprilagođavanja zadataka mogućnostima većine učenika.

Na adresu Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske u ovoj školskoj godini bilo je šest pritužbi na rad nastavnika matematike, i to najčešće zbog načina ocjenjivanja i velikog broja negativnih ocjena.

"Među razlozima nezadovoljstva nastavnicima matematike je bio nekorektan odnos prema učenicima i slab rad na času, odnosno, to što nastavnik djeci ne pruža dovoljno jasna objašnjenja. Primjedbe su se odnosile i na neredovno pripremanje za čas i nedovoljno uključivanje učenika u rad na času", navodi Damjanović.

Dragan Matić, šef Studijskog programa matematika i informatika na Prirodno matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, smatra da ocjene koje dobijaju učenici iz matematike često nisu mjerilo znanja.

Jedan od razloga je, kaže Matić, što su stroži nastavnici izloženi raznim pritiscima, pa idući linijom manjeg otpora popuštaju na ocjenama da se ne bi sukobili sa roditeljima i upravom škole.

"Generalno, treba da se popravi kvalitet nastave matematike u školama, da se više traži od učenika, a takođe i da se više očekuje od nastavnika, te da se uspostave jasni standardi i kriterijumi, što nažalost često nije slučaj. Zato se dešava da se za manje znanja daju visoke ocjene", ističe Matić.

On kaže da je teško motivisati učenike da usvajaju nova znanja, posebno u vrijeme razvoja tehnologija kada su informacije lako dostupne.matematika zadaci

"Učenici vježbaju tehniku izrade zadataka napamet i mehanički odrađuju zadatke umjesto sa razumijevanjem suštine", kaže Matić.

On kaže da matematika zahtjeva kontinuirano i temeljno učenje, a čim se propusti određeni dio gradiva to je kasnije teže nadoknaditi. Zbog toga učenici mogu da imaju problema tokom nastavka školovanja, pa često bježeći od matematike upisuju zanimanja sa kojima se teže zapošljavaju.

"Kvalitet nastave matematike se mora podići na viši nivo i matematika “vratiti” u škole. Na primjer, prije desetak godina u ekonomskim školama je smanjen broj časova matematike, što nije dobro za buduće studente ekonomije i drugih fakulteta", kaže Matić.

Seminari za nastavnike

Matić kaže da treba raditi na ukazivanju potrebe za kvalitetnijom nastavom matematike u školama, jer matematika je osnov za sve druge prirodne i tehničke nauke.

"U cilju popravljanja kvaliteta nastave matematike i informatike, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i Pedagoškim zavodom planiramo da od jeseni uvedemo seminare za nastavnike matematike i informatike kojih godinama nema", navodi Matić.

 

 

 

Ovdje napišite svoj komentar...
Prijavi se kao
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh