Menu
A+ A A-

Položeni vijenci na grob Gavrila Principa u Sarajevu

  • Objavio:   Miljan Rasevic

grob vidovdanski heroji sarajevoNačelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić položili su danas vijence na spomen-kapelu Vidovdanskih heroja i odali počast na mjestu gdje je sahranjen Gavrilo Princip i drugi članovi "Mlade Bosne".

Ćosić i Lučić su ranije položili cvijeće i odali počast i u gradskom parku "Gavrilo Princip" u Istočnom Novom Sarajevu, gdje se ovih dana, po prvi put, održava manifestacija "Principovi dani".

Večeras od 19:00 časova u galeriji "Kućanski" održaće se Vidovdanska akademija, a dva sata kasnije u parku "Gavrilo Princip" koncert tamburaškog orkestra "Fijaker" iz Novog Sada.

Gavrilo Princip rođen je 25. jula 1894. godine u Obljaju kod Bosanskog Grahova, a umro je u zatvoru u češkom gradu Terezin, gdje je zatvoren nakon atentata na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

On je na Vidovdan, 1914. godine, kao član "Mlade Bosne" izvršio u Sarajevu atentat na Ferdinanda, a od poljedica slučajnog ranjavanja preminula je i njegova supruga Sofija Hotek.

Sarajevski atentat je Austrougarima poslužio za napad na Srbiju, što je dovelo do izbijanja Prvog svjetskog rata.

Članovi "Mlade Bosne", među kojima je bio i Paljanin Trifko Grabež, izvršili su atentat u znak protesta protiv austrougarske okupatorske politike i zbog težnje Srba za oslobođenje i ujedinjenje.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS