Menu
A+ A A-

Predstavljeni radovi iz Škole ikonopisanja Pravoslavnog centra za mlade

  • Objavio:   Miljan Rasevic

skola ikonopisanja lukavica sarsU okviru manifestacije "Principovi dani" koja je juče počela u Istočnom Novom Sarajevu, večeras je izložbom ikona Škole ikonopisanja Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske i koncertom kulturno-umjetničkih društava "Slavija", "Boško Vujadin" i "Bratstvo", nastavljen ovaj kulturno-sportski program.

Rukovodilac Pravoslavnog centra za mlade jerej Mladen Drobnjak večeras je novinarima rekao da su rado prihvatili poziv Opštine Istočno Novo Sarajevo da budu dio manifestacije "Principovi dani", te da predstave svoj rad u okviru Škole ikonopisanja.

On je istakao da su večeras predstavljeni radovi djece koja su na njima radila u proteklih sedam mjeseci.

"Škola ikonopisanja počela je da rad u novembru prošle godine i do sada ima 60 članova, od čega njih 40 čine osnovci i srednjoškolci", kaže Drobnjak i dodaje njih 20 čini grupa starijih koji imaju ranija iskustva i pohađali su slične škole, koje to rade na ozbiljnijem nivou.

Prema njegovim riječima, krajem septembra tekuće godine, održaće se izložba ikona po uzoru na ikone koje se nalaze u muzejima Mitropolije dabrobosanske u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu i u manastiru Dobrun.

"I na Palama planiramo otvoriti Školu ikonopisanja, a u okviru Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske pokrenuta je i škola crtanog filma", istakao je Drobnjak.

On je dodao da polaznici ove škole crtanog filma će sa crtanim filmom o Svetom Savi učestvovati na Međunarodnom festivalu animiniranog filma u Nišu.

"Ekipa koja radi sa našom djecom dolazi iz niške Škole crtanog filma, a oni su i organizatori festivala", dodao je Drobnjak.

Centralna svečanost manifestacije "Principovi dani" održaće se sutra, na Vidovdan, 28. juna, kada će biti organizovana  Vidovdanska akademija i koncert tamburaškog orkestra "Fijaker" iz Novog Sada.

 

nazad na vrh

Radio Sa-RS