Menu
A+ A A-

Prva srpska opera "Na uranku" izvedena u Palama

  • Objavio:   Miljan Rasevic

opera pale kulturni sarsPrva srpska opera "Na uranku" kompozitora Stanislava Baničkog izvedena je večeras u Kulturnom centru Pale. Ova opera nastala je 1903. godine po libretu Branislava Nušića.

Reditelj opere profesor Ljubo Božović rekao je da u izvođenju opere učestvuju profesori i studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i gosti iz Federacije BiH.

Božović nije krio zadovoljstvo što su Paljani večeras imali priliku da po prvi put gledaju prvu srpsku operu, a prethodna je izvedena i u Istočnom Novom Sarajevu.

"Radna se dešava u doba turske vladavine u Srbiji, kada se glavni aga zagledao u najljepšu djevojku Stanku koja je imala momka Radeta. On je mislio da ima pravo na njenu ljubav, ali ona se tome usprotivila, pa se na kraju tragično završilo", rekao je Božović opisujući radnju u ovoj muzičko-scenskom događaju.

Prva srpska opera "Na uranku" večeras je izvedena u organizaciji Udruženja "Koral" i Kulturno-sportskog centra Pale, a uz podršku Grada Istočno Sarajevo, Opštine Pale i brojnih drugih sponzora.

 

 

 

nazad na vrh

Muzika

Radio Sa-RS