Menu
A+ A A-

Festival zanatskog piva 5. avgusta u Istočnom Sarajevu

  • Objavio:   Miljan Rasevic

zanatsko pivo friziderTreći festival zanatskog piva "Kištra" održaće se u Istočnom Sarajevu 5. avgusta 2017. godine na kojem će se naći brojni izlagači iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Hrvatske.

Predsjednik Udruženja građana za promociju zanatskog pivarstva "Kištra" iz našeg grada Vedran Kurteš rekao je za Sarajevo-RS da se festival sastoji iz dva dijela, prvi dio je sajamskog karaktera, gdje će se izlagači predstaviti sa svojim pivima, dok će ljubitelji imati priliku da isprobaju veliki broj različitih vrsta piva kao i pivskih stilova.

"Posjetioci će od izlagača moći da dobiju informacije o svemu što ih bude interesovalo iz svijeta zanatkog pivarstva uopšte. Tokom večernjeg dijela festivala sve prisutne će zabavljati dva pop rok benda iz BiH i Srbije", rekao je Kurteš za naš portal.

On ističe da su pripreme za organizaciju, trećeg po redu, festivala zanatskog piva u našem gradu još uvijek u toku, te da nemaju informacije o tačnim cijenama piva.

"Imajući u vidu prethodne festivale, vjerujemo da će se cijene kretati između dvije i četiri konvertibilne marke za 0,3l piva. Vjerujemo da će i ovaj put, kao i prethodna dva, svi ljubitelji zanatskog piva biti zadovoljni organizacijom i kvalitetom piva", ističe Kurteš.

Prema njegovim riječima, radu i organizaciji festivala i ovog puta stiže pomoć opštine Istočno Novo Sarajevo, koja je u organizacijskom smislu pomogla i prethodni festival.

"Smatramo da ovaj događaj ima potencijal da postane tradicija i da obogati kulturno-zabavnu ponudu u našem gradu", dodaje Kurteš.

Razvoj zanatskog pivarstva u BiH još uvijek je u ekspanziji, a već se izdvaja nekoliko pivara koje imaju veće kapacitete za proizvodnju ove vrste piva.

Kurteš za Sarajevo-RS kaže da ovog puta na festivalu očekuju 15 izlagača iz Republike Srpske, FBiH, Srbije i Hrvatske, gdje će posjetioci imati priliku da probaju piva od "craft" pivara koje su lideri u regionu, ali i onih koji u svojim mini zanatsko pivo festival sarspivarama prave zaista visoko kvalitetna piva.

O prethodnim organizacijama Festivala zanatskog piva u Istočnom Sarajevu Kurteš ističe da su oni bili organizovani bez velikih ambicija, a jedina ideja bila je da se domaća publika upozna sa onim čime se bave.

"Izuzetno velika posjećenost i na prvom i na drugom festivalu, pozitivne reakcije, odlična atmosfera  su bile iznad svih naših očekivanja. Prema tome, shvatili smo da je vrijeme da čitavu priču na neki način formalizujemo", ističe Kurteš i dodaje da je tako, početkom ove godine, nastalo Udruženje građana za promociju zanatskog pivarstva "Kištra".

"CIlj nam je da popularizujemo zantasko pivarstvo, i da na neki način animiramo ljude da krenu u proizvodnju ove vrste piva. Osim što nam je u planu organizovanje festivala, planiramo da se posvetimo i organizaciji seminara, radionica i sličnih dešavanja koje će imati za cilj razvoj svijesti I potrebe za domaćim pivom", navodi Kurteš za Sarajevo-RS.

Za one koji nisu upoznati sa tim šta je to zanatsko pivo ili "craft" kako ga još nazivaju, radi se o pivu koje čine četiri osnovna sastojka: voda, ječam, hmelj i kvasac.

Kurteš kaže da oni, iz svijeta zanatskog pivarstva, često vole da kažu da: "Ko jednom proba domaće pivo, više nikad ne želi da pije ništa drugo".

Prema njegovim riječima, zanatsko pivo je aromatičnije i obogaćeno raznim vrstama hmelja, pa se mnogi zaljube već na “prvi gutljaj”.   

"Zanatsko pivarstvo predstavlja svojevrsnu subkulturu, i okuplja ljude koji imaju slična razmišljanja i poglede na svijet. Svi ljubitelji zanatskog piva će se složiti oko toga da suština ispijanja piva nije kvantitet već kvalitet. Jednostavno craft pivo se pije da bi se uživalo, a ne da bi se opijalo", navodi on.

Zbog toga kaže da su proizvođači zanatskog piva zapravo istinski zaljubljenici u pivo koji posvećeno biraju kvalitetne sirovine za pravljenje piva (bez hemijskih dodataka), pedantno vode računa o izuzetno visokim higijenskim uslovima u kojima se pivo proizvodi, poštuju procedure pravljenja piva, i sa velikom ljubavlju posvećuju pažnju najsitnijim detaljima, kao što su kreativne i originalne ambalaže i način posluživanja.

Festival zanatsko piva održaće se na sportskim terenima Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu, 5. avgusta, sa početkom od 17:00 časova.

Poslednji put izmenjenoutorak, 27 jun 2017 13:45

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS