Menu
A+ A A-

Obilježeno 25 godina od "Koridora života"

  • Objavio:   Miljan Rasevic

koridor obiljezavanje modricaSvetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Svetog velikomučenika kneza Lazara na Dugoj Njivi kod Modriče, koju je služio mitropolit dabrobosanski i administrator zvorničko-tuzlanski Hrizostom, počelo je obilježavanje 25 godina od "Proboja koridora".

"Proboj koridora" je vojna akcija kojom je prekinuta 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

Na obilježavaju je prisustvovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Vijence su, osim pomenute delegacije, položili i Udruženje porodica zarobljenih i poginulih boraca, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske, predstavnici opština Modriča, Vukosavlje, Doboj, Kozarska Dubica, Brod, Prijedor, Šamac kao i boračke organizacije pomenutih opština.

U operaciji proboja koridora 28. juna 1992. godine poginula su 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika MUP Republike Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok je više 1.100 ranjeno.

Odluka o proboju koridora donesena je 18. juna 1992. godine, da bi se na taj način odblokirao zapadni dio Republike Srpske, u kojem je tada, prema procjenama, živjelo više od 1.500.000 stanovnika.

Direktan povod za akciju proboja bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu koje su preminule zbog nedostatka kiseonika. Operacija proboja koridora trajala je od 14. do 28. juna na prostoru cijele Posavine.

Nosilac ove akcije bio je Prvi krajiški korpus Vojske Republike Srpske koji je omogućio spajanje razdvojenih dijelova Republike Srpske, kao i zapadnih i sjeverozapadnih dijelova sa Srbijom.

Akcija je završena 6. oktobra izlaskom srpske vojske na rijeku Savu.

 

 

nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com