Menu
A+ A A-

Obilježeni "Dani Kasindolskog bataljona"

  • Objavio:   Miljan Rasevic

dani kasindolskog bataljona kasindoSluženjem parastosa i polaganjem cvijeća na Spomen-obilježje u Kasindolu danas je odata počast pripadnicima Kasindolskog bataljona koji su položili živote za stvaranje Republike Srpske.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije "Ilidžanski borac" Goran Šehovac rekao je novinarima da se manifestacijom "Dani Kasindolskog bataljona", u okviru koje se održava i memorijalni turnir "Boško Vujadin", njeguje sjećanje na komandanta ovog bataljona Boška Vujadina i ostale poginule borce sa ovog kraja.

"Na Spomen-obilježju u Kasindolu upisana su imena 99 boraca. Kao i svake godine, kulturnim i sportskim manifestacijama u okviru "Dana Kasindolskog bataljona" želimo skrenuti pažnju narodu da se neke stvari ne smiju zaboraviti", rekao je Šehovac.

Šehovac je istakao da Boračka organizacija "Ilidžanski borac" istrajava tokom svih poslijeratnih godina da nisu Srbi nikakvi zlikovci, kako to, prema njegovim riječima, tvrde federalni mediji.

U okviru manifestacije "Dani Kasindolskog bataljona", Boračka organizacija "Ilidžanski borac" i Mjesna boračka organizacija Kasindo organizovali su 18. juna pohod na Klanac, gdje su mučki ubijeni Srbi od strane komšija, u vrijeme kada je postojao dogovor da se pokuša očuvati mir.

Goran Šehovac ističe da su Srbi, po običaju, bili naivni i nasjeli na podlost muslimanskih pravojnih formacija Jusufa Prazine i Edhema Godinjaka iz Trnova, te da su prve žrtve pale upravo na Klancu.

Kasindolski bataljon izgubio je 99 vojnika, a zajedno sa borcima Prve i Druge sarajevske brigade i Oklopne jedinice na ratištima od Olova do Treskavice stradalo je više od 130 pripadnika Vojske Republike Srpske.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS