Koncerti hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije u Sremskim Karlovcima i Beogradu

Napišite komentar

hor muzicka akademija patrijarhHor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke Akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pod umjetničkim rukovodstvom maestra Rada Radovića, održao je cjelovečernje koncerte u Sremskim Karlovcima i u Beogradu gdje su na programu bila djela srpske i ruske pravoslavne duhovne muzike.

Koncert u Sremskim Karlovcima održan je 16. juna u svečanoj sali Karlovačke gimnazije i prvi je u nizu predstojećih koncerata kojima se obilježava 25 godina od početka rada ljetnje škole crkvene muzike i pojanja "Korneliju u spomen, dok je koncert u Sabornoj crkvi u Beogradu održan 17. juna sa ciljem predstavljanja Smjera za crkvenu muziku i pojanje.

Na programu koncerta u Karlovačkoj gimnaziji, pored duhovne, interpretirana su i djela svjetovne horske muzike – Mokranjčeva XV rukovet i "Gungulice" Dušana Radića.

Hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje njeguje pravoslavnu duhovnu muziku kao i tradicionalno srpsko crkveno pojanje, te je i programski koncept koncerata bio usmjeren u pravcu prikaza raznolikosti crkvene muzike.

Pored hora, na koncertima je nastupila i grupa pjevača ovog ansambla pod rukovodstvom dirigenta profesora Predraga Đokovića, koji su na autentičan način predstavili nekoliko napjeva tradicionalnog srpskog crkvenog pojanja.

Kvalitet i posebnost ovog hora oslikava se u činjenici da u njemu pjevaju ne samo studenti Smjera za crkvenu muziku i pojanje, nego i studenti drugih smjerova Akademije, koji dolaze iz različitih sredina i zemalja.

Koncertu u beogradskoj Sabornoj crkvi prisustvovao je i patrijarh srpski Irinej koji je istakao da ovaj hor za njega predstavlja veliko pozitivno iznenađenje i duhovno osvježenje.

"Lepo je to što Sarajevo ima takav hor. Nadam se da ćete na ustoličenju novog mitropolita vi pevati na liturgiji. Vi ste veliko duhovno osveženje i potpora u negovanju onoga što je naše, čime se ponosimo ne samo ovde, nego i u svetu. Ovo je jedan zaista divan, vrlo uvežban hor. Znači da ste dugo vežbali i da redovno vežbate, što se da vrlo lako videti i utvrditi. Hvala vam na ovoj divnoj večeri i verujte da sam ostao još dva sata ne bi nam bilo dosadno. Hvala vam", poručio je patrijarh Irinej.

O značaju i kvalitetu ovog horskog ansambla svjedoči i činjenica da je hor višestruko nagrađivan na prestižnim svjetskim horskim takmičenjima, ali poslednjih nekoliko godina, usljed nedostatka neophodne finansijske podrške, izostali su odlasci na značajne muzičke manifestacije, a samim tim i prilike za vrednovanje njegovog sveukupnog rada i kvaliteta.

Realizaciju ovih koncerata pomogli su Skupština grada Istočno Sarajevo i direktorica Studentskog centra Istočno Sarajevo Aleksandra Bjelica, profesorica Danica Petrović, Mitropolija beogradsko – karlovačka, Društvo za njegovanje starih tradicija i razvoj Sremskih Karlovca, rektori beogradske i karlovačke Bogoslovije, starješina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh